Puzsér az új irányra szavaz: sok dologban dönthet az előválasztás

Az LMP hátszelét élvező Puzsér Róbert, aki Tarlós István legnagyobb vetélytársaként indul a főpolgármesteri címért, több komoly akadályba is ütközött. Az ellenzéki összefogás nem csak áprilisban mondott kudarcot: habár sokak szerint a médiában nevet szerzett megmondóember hírnevét kihasználva komoly esélyesnek számít, az MSZP és a DK nem áll mögé. Sőt, előválasztásra kényszerítenék Puzsért.

Egyfajta népszerűségi versenyként is felfogható.

Az előválasztások célja, hogy egy választás előtt a jelölt kiválasztása ne egy szűk pártvezetés döntése legyen. Az előválasztás során a választóknak lehetőségük van arra, hogy maguk határozzák meg, hogy a hasonló értékrendű, elkötelezettségű jelöltek közül ki az, akivel leginkább egyetértenek, tehát a pártok ezáltal képet kaphatnak arról, melyik indulójuk a legszimpatikusabb a szavazóknak. Az Egyesült Államokban mára az előválasztások legalább annyira részei a politikai folyamatoknak, mint maga az elnök- és képviselőválasztás.

Puzsér bele is ment az előválasztásokba, de feltételei voltak. Emellett az előválasztás szabályos levezetésével szemben is vannak aggályai. Így egy merőben innovatív lehetőséggel állt elő.

“Döntsön az internet népe!”

Puzsér szerint tisztább és nyomon követhetőbb az internetes szavazás rendszere, ami kevesebb lehetőséget ad a svindlizésre. A megmondóemberből lett jelölt úgy gondolja, hogy a FIDESZ minden formában, legyen az offline, vagy online, képes befolyásolni az eredményt, azonban “míg a virtuális térben ez rájuk ég, addig a fizikai térben röhögve befuttatják a jelöltjüket”. Azonban itt szét is hull az összefogás lehetősége, hiszen a pártoknak, ahogy ez tavaly is kiderült, fontosabb a saját százalékuk, mint a kormány esetleges leváltása, vagy egy egységes, ütőképes ellenzék kovácsolása.

“A szocialisták hallani sem akarnak internetes szavazásról. Ijesztő nekik, hogy esetleg nem ötezer nyugdíjas párttag, hanem ötvenezer budapesti nyilvánít véleményt. Az is zavarhatja őket, hogy míg Habony Árpád könnyedén elküld titokban hét-nyolcszáz fideszes aktivistát, hogy ellenem szavazzanak, egy sok tízezres előregisztrációval járó netes szavazást azonban csak úgy tud befolyásolni, ha nyilvánosan mozgósít” – véli Puzsér, sőt tovább megy:

“A pecsétes papír, a személyes révétel a múlthoz tartozik: a Fideszhez és a KDNP-hez, az MSZP-hez és a DK-hoz. Karácsony Gergővel kevés kérdésben értek egyet – internetdemokrácia kapcsán azonban nincs köztünk vita. Én előregisztrációt javaslok, és csak akkor veszek részt, ha a budapestieket ez tényleg érdekli – ez azt jelenti, hogy legalább ötvenezren regisztrálnak az előválasztásra. Az internet-alapú döntéshozatal az az esély, amellyel tömegeket mozgósíthatunk, amellyel új irányt szabhatunk a baloldalnak és az országnak. A nemzeti együttműködés rendszere a virtuális térben verhető – aki ez ellen érvel, az a múltban él, és a jövő útjában áll.”

Az biztos, hogy az ellenzék megerősödéséhez összefogás szükséges, mint ahogy az is, hogy az átlátható, mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító szavazási rendszer megteremtése is lényeges. Mindehhez talán tényleg az internet lehet a kulcs? Talán az előválasztások során kiderül.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment