Mennyi pénzt utaltak vissza a kamupártok? – 5,4 millióért megmondom

Nem ismerhetjük meg egyelőre azoknak a pártoknak az elszámolását, amelyek jelentős, akár több 100 milliós támogatást kaptak a 2018-as parlamenti választási kampányra. Az 1 százalék alatt szereplő pártoknak – ezek főként kamupártok – az utolsó fillérig vissza kell fizetni a támogatást. Ám nem tudni, ki mire költött pontosan, és mennyit utalt vissza. A Transparency kikérte az erről szóló adatokat, ám a válaszokat elég drágán méri a Magyar Államkincstár.

 – Az Index.hu beszámolója / írta: Dull Szabolcs –

Csukja be a szemét, és számolja össze, hány hirdetést vagy reklámot látott a Kell az Összefogás Párttól a 2018-as országgyűlési kampányban. Pedig a párt 206 329 552 forint állami támogatást kapott, hiszen a laza törvényi szabályozásnak köszönhetően országos listát is tudott állítani.

A párt a június 6-i Hivatalos Értesítőben megjelent, részletesnek jóindulattal sem nevezhető beszámolója szerint reklámfilmekre, reklámtárgyakra, hirdetésekre, rendezvényszervezésre, kampány-tanácsadásra éppen 206 329 552 forintot költött. Vagyis az utolsó fillérig felhasználta az állami támogatást, ám mivel mindössze 2711 szavazatot kapott a párt listája az egész országban (0,05 százalék), a teljes összeget vissza kellene fizetnie.

A törvény szerint ugyanis azok a pártok, amelyek nem érték el az 1 százalékot a választáson, kötelesek visszautalni mindent a Magyar Államkincstárnak, és ugyanez vonatkozik azokra a jelöltekre, akik 2 százalék alatt maradnak.

Az április 8-i választáson 16 párt maradt 1 százalék alatt, vagyis nekik már vissza kellett utalni a pénzt. Emlékezetes, hogy az Együtt a választások után pénzgyűjtést rendezett, hogy vissza tudja utalni a kapott támogatást. Ám a többi, vélhetően kamupártról nem hallottunk ilyen híreket.

A Medete párt például (a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja), amely 1280 szavazatot kapott országosan, majdnem 194 millió forintot vett fel, majd júniusban felszámolta magát (a június 21-i Magyar Közlönyben meg is jelent a határozat a párt feloszlatásáról). Ennél ékesebb bizonyíték aligha kell arról, hogy egy tipikus kamupártról van szó, amelynek a célja nem a politikai hatalom megszerzése, sokkal inkább az állami támogatás megkaparintása lehetett. Aligha fizetett vissza egy forintot is a 194 millióból.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment