EP-választás: ma tárgyalják, hogy a Fidesz szerezne 80 ezer voksot a határon túlról

Az Országgyűlés ma tárgyalja a Miniszterelnökség vezetőjének azon javaslatát, amely az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak is aktív választójogot adna a jövő évi európai parlamenti választáson – írta meg a HVG.

A szavazati jog jelenleg csak azokat illeti meg, akik Magyarországon élnek (nem csak magyarok), netán magyar állampolgárok, de egy másik uniós országban van az állandó lakcímük. Tehát a lakcím a fontos, nem az állampolgárság. Nekik dönteniük kell arról, hogy állampolgárságuk vagy lakhelyük szerinti pártlistákra akarnak voksolni.

Az újítás azokat a kettős állampolgárokat érintheti, akik az unión kívül élnek (a közérthetőség kedvéért a szlovákiai vagy romániai magyarokat tehát nem). Ezt erősíti, hogy ők – akárcsak az országgyűlési választások esetében – az EP-választáson is levélben nyújtatják be voksukat. Ez összesen 80 ezer plusz szavazatot jelenthet – a korábbi választások tapasztalati alapján ezek szinte mindegyike a Fideszt erősítheti az EP-voksoláson is.

Semjén egy állásfoglalásra hivatkozik indoklásában, amelyben az Európai Tanács tagjai, vagyis az uniós állam- és kormányfők azt javasolták, hogy teremtsék meg a lehetőséget arra, hogy az uniós lakhellyel nem rendelkező állampolgárok is szavazhassanak az EP-re. A szavazók körét – tiszteletben tartva az uniós alapelveket – a tagországok határozhatják meg, jelenleg hat ország zárja ki a külföldön élők voksolását.

Semjén úgy fogalmaz, hogy a törvénymódosítás lényege, hogy:

megteremtse az uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív választójog gyakorlásának lehetőségét az Európai Parlament tagjainak választásán.

A jelöltként indulás joga továbbra is csak a Magyarországon élő magyar és uniós állampolgárokat illetné meg, ajánlást azonban a harmadik országban élők is tehetnének. A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többségre van szükség.

A Ház aktuális ülésének harmadik napja reggel 9 órakor kezdődik, a napirenden nyolc előterjesztés általános vitája szerepel. A képviselők egyebek mellett tárgyalni kezdik az emberi erőforrások miniszterének oktatási nyilvántartásról szóló indítványát, valamint a választási törvény módosítását. Utóbbi javaslat érinti a jövő májusi EP-választást, átvéve az Európai Unió Tanácsának azon idei határozatát, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az uniós lakóhellyel nem rendelkező állampolgáraik számára is teremtsék meg a választás lehetőségét.

A parlament ülése november 5-én, hétfőn ér véget, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment