Dübörög, fenyeget és vagdalkozik a NER az új polgármestert választó Balmazújvárosban

Saját helyi politikusai helyett egy politikában teljesen járatlan független jelölt mögé állt be a Fidesz Balmazújvárosban. Ha nem őt választja a város, rengeteg fejlesztéstől esik el, fenyeget a hatalom. A tét valóban nem kicsi: egy nem Fidesz-hű polgármester megzavarhatná a helyi erős embereket abban, hogy kontrollálják a város pénzügyeit. Időközi választást egyébként azért kell tartani, mert az előző polgármesternek vesztegetés miatt börtönbe kell vonulnia.

Balmazújvárosban polgármestert választanak augusztus 12-én, és a kampányban kicsiben minden megjelent, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerét és a magyar politikai viszonyokat jellemzi. Visszaélés állami intézményekkel, sumákolós kampányfogások, a helyi önkormányzati média egyoldalúsága, csúsztatások és félretájékoztatás. Már maga a választás apropója is roppant tanulságos. Az eddigi polgármester Veres Margitot a Debreceni Ítélőtábla 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali vesztegetés miatt. A bűncselekmény még a jegyzősége idején történt, amikor Tiba István fideszes politikus volt a polgármester. Tiba ma a város fideszes parlamenti képviselője, és mint ilyen, a helyi politikai élet aktív formálója, alakítója.

Bár a Fidesz nem indít jelöltet a választáson, Tiba maga is kampányol, szórólapot is kiadott. Kiadványán bírói tévedésnek minősíti a Veres Margit elleni ítéletet, felszólít a szerinte egyetlen választható jelölt, Nagy Tamás támogatására, illetve ekézi a többi indulót.

A polgármester-választáson négyen indulnak, Csige Sándor (független), Dobány László (Munkáspárt), Hegedűs Péter (független) és Nagy Tamás (független). Csige és Dobány a közkeletű vélekedés szerint kevés szavazatra számíthat, Hegedűs Péter és a Fidesz által támogatott Nagy Tamás között dőlhet el a küzdelem.

Hegedűs a hódmezővásárhelyi Fidesz-verő polgármester Márki-Zay Péterrel és módszereivel kampányol, rengeteget jelentkezik be a Facebookon, utcafórumokat tart, elérhetőségei nyilvánosak. Korábban tagja volt a városi képviselő-testületnek.

Hegedűs azt mondja, polgármesterként neki az állammal, a kormánnyal kell együttműködnie, nem a Fidesszel, és arra kész is. Sőt, egyik utcafórumán kijelentette, hogy személyes garanciát ad az együttműködésre – de ezt a mondatát állítása szerint a fórumról tudósító Balmaz Tv valahogy kivágta a tudósításból, így annak ellenkezője terjedt el.

Nagy Tamásnak semmilyen politikusi előélete nincs, a Balmaz Intercom cég dolgozója, beszéltünk olyan helyi lakossal, akinél nemrég még ő szerelte a wifit. Ahogy a Balmaz Tv-nek elmondta, ő nem tart utcafórumokat, hanem inkább házról házra járja a választókat, megfogalmazásából úgy tűnik, mintha magát sem tartaná még rutinos, teljes fegyverzetben Pallasz Athénéként előugró politikusnak.

Debrecen parlamenti képviselőjének, Kósa Lajosnak viszont jó a véleménye a jelöltről: jól felkészült, megbízható embernek tartja, és együttműködést ígért neki.

Több helyről is eljutott hozzánk, hogy a helyi internetszolgáltató Balmaz Intercom előfizetői úgy kapták meg a számlalevelet, hogy egy Nagy Tamás-szórólapba volt betéve, és két ingyenjegy is járt hozzá a helyi Kamilla fürdőbe. Nagy a helyi képújságon maga is ajánl a cég nevében ingyenjegyet, sehol nem jelezve, hogy ő amúgy polgármesterjelölt, de a gesztust a választók akár össze is köthetik ezzel. Meg akartuk kérdezni Nagyot, ki, miből fizeti ezt az akciót, de érdeklődésünkre azt a választ adta:

„Köszönöm a megkeresést, a kampány hajrájában nincs most időm, a választások után amennyiben aktuális lesz, szívesen állok a rendelkezésére”.

A városi tévé is érdekesen veszi ki a részét a választásból. Egyesek szerettek volna egy polgármester-jelölti tévévitát látni, amire a tévé azt a választ adta: „A Balmazújváros Televízió az elmúlt több mint 10 évben elsősorban a város életével, fejlődésével foglalkozott. Szándékaink szerint kerültük az aktív politizálást, azaz nem alakítottuk, hanem tudósítottunk Balmazújváros közéletéről. Feladatunk a tudósítás, kerüljük a szereptévesztő magatartást. üdvözlettel: Sanocki Péter szerkesztő”.

Ennek ellenére Tiba István hosszas interjúban mondhatta el politikai véleményét. Ő gyakorlatilag azt mondja, ha nem a Fidesz által támogatott jelölt nyer, Balmazújváros elesik a fejlődést segítő lehetőségektől.

„Legyen összhang a családfő és a családtagok között”,

máshol, egy másik interjúban úgy fogalmaz: „akkor van esély a győzelemre, ha azonos színben játszanak a szereplők”.

A leendő debreceni BMW-gyárról szóló anyagban pedig arról beszél, a város most hatalmas esélyt kapott, amit nem kellene eljátszani (a gyár Debrecen és Balmazújváros között fog felépülni, nyilván sokan dolgoznak majd benne a két településről) – mintha egy nem fideszes jelölt megválasztása esetén hirtelen a kormány elvinné a beruházást onnan, ahol lesz. De Tiba nemcsak így kampányol Nagy mellett, hanem ellenfeleit is támadja: főleg Hegedűst, azzal, hogy olyan dolgokat akar megvalósítani, amelyek már megvannak (akadálymentesítés, óvodai kiegészítő személyzet felvétele), másrészt olyan dolgokat ígér, amelyekre nincs ráhatása (oktatás javítása, közjegyző városba telepítése). A tévé nem adott lehetőséget a megtámadott jelölteknek a reakcióra.

Hegedűs elmondta a hvg.hu-nak, hogy az akadálymentesítés nem valósult meg mindenhol a városban, sok járdára nehéz feljutni kerekesszékkel, babakocsival. Másrészt az óvodán kint vannak a munkatársakat kereső hirdetmények, Tibának ebben sincs igaza. A helyi óvoda vezetése miatt az elmúlt időszakban 17-en távoztak az intézményből. Márki-Zay segítségéről Hegedűs azt mondja, a stábja egyik tagját ismeri, innen jött a kapcsolat, a segítséget a hódmezővásárhelyi polgármester ajánlotta fel. A helyzetük is hasonló: míg Márki-Zaynak az ottani helyi nagyágyú, Lázár János emberével kellett megküzdenie, neki Tiba Istvánéval. A hasonlóságok ezzel véget is érnek, de a tanulság ugyanaz lenne: lehet győzni ellenszélben, lehet működni,

„nem igaz, hogy a Fideszen túl nincs élet”.

Ellenszél pedig van. A hvg.hu azt hallotta több forrásból, hogy a helyi közmunkások gyűjtenek támogatói aláírásokat Nagynak, illetve nekik is megmondták, ha nem Nagyra szavaznak, megszűnik a közmunka – az ő kampánybevetésük Hegedűs szerint július 9-e óta tart.

Nagyot elviszik idősek otthonába, más olyan önkormányzati fenntartású helyekre, ahol a törvény szerint nem lehet kampányolni. Nem is folyik szó szerinti kampánygyűlés, de azért a helyi potentátok mellett megjelenő Nagy önmagában eligazító erejű, kire is kell leadni a szavazatot.

A kampány hangvétele durvul, az egyik ellenzéki, de civil, nyilvános Facebook-csoportban olvasható, hogy az egyik adminisztrátor ellen, aki többször durván fogalmazott, alakult egy „Utáljuk XY-t” csoport. A csoportot egy helyi képviselő-testületi tag, a Fidelitas-tag Tóth Attila alapította, aki később megbánta ezt a tettét, és bocsánatot kért – de még ekkor is az ellenzéki Facebook-csoportot szidta.

Nehéz átlátni, miért nem a helyi Fideszből választott jelöltet a párt, és ugyanakkor miért olyan fontos számára Nagy megválasztása? Tiba az ominózus interjúban erről is beszél, bár elég rejtélyesen. Azt mondja, Nagyban az a jó, hogy nem nyújt támadási felületet, semmi olyan nincs az életében, amiért támadni lehet, és „zökkenőmentesen beáll a sorba”. A Fideszből Koroknai Imre alpolgármester, köztiszteletben álló vállalkozó jelölése lett volna logikus, aki 16 éve tagja a képviselő-testületnek, ebből 12 évet alpolgármesterként töltött. De Tiba szerint az nem jó, ha vállalkozók lesznek polgármesterek, támadhatóak, zsarolhatóak lesznek. „Úgy gondolom, hogy a kettő egy nagyon komoly támadási lehetőséget ad azoknak az embereknek a számára, akik most krokodilkönnyeket hullajtanak azért, amiért nem őt indítottuk a választáson, de ez véleményem szerint csak azért van, mert így egy nagyon komoly muníciót vettünk el tőlük.” A név említése nélkül is ezt mindenki Koroknaira vonatkoztatja.

Koroknai Imrét elértük, megkérdeztük, miért nem a pártból indított polgármester-jelöltet a Fidesz, mi a gondja vele Tibának, és tényleg szoros versenyben dőlt-e csak el a helyi Fideszben, hogy Nagyot, és nem őt támogatja a párt. Koroknai azt mondja, 13-11 arányban döntött a helyi Fidesz Nagy mellett. Ebben nagy szerepe volt, hogy Tiba jelezte, Nagyot támogatja, mondja Koroknai. A döntést Koroknai elfogadta, és felajánlotta, hogy lemond alpolgármesteri posztjáról, mert bizalmatlanságként értelmezte a döntést, de maradásra szólították fel. A Veres Margit-féle ítélet lesújtotta, rosszul élte meg, hogy nem őt jelölik, de elfogadta a döntést. Beszélt az őt ért furcsa kijelentéseiről Tibával, és hogy miért nem őrá esett a választás. Tiba azt mondta, a piacvezető autósiskola és sikeres vállalkozói háttér gond, kockázat lenne később. 35 éves vállalkozói múltjában „sosem voltak hatósági problémái”, mondja erre Koroknai.

A választóknak a fideszes Tiba Isván nem is nagyon burkolt fenyegetésként egyértelművé tette: „ha egy másik független jelöltet támogatnak, csinálja a dolgát, de abban én nem vagyok partner”,

„végezzük együtt a munkánkat, ha mást akarnak, végezze egyedül a munkáját”.

A tét nem kicsi, 2 milliárdos fejlesztési pénz forog kockán, a város fejlődése megállhat, ha az emberek véletlenül rosszul választanak – ezt is üzeni Tiba István a már említett szórólapon, de nem magyarázza meg, miért ne folytatódhatnának a fejlesztések akkor, ha nem a helyi erős emberek támogatta jelölt szerezné meg a polgármesteri széket Balmazújvárosban.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment