Amatőr tesztelés miatt omolhatott össze a 100 milliós választási rendszer

Nem készítették fel és nem is tesztelték megfelelő terhelésre az április 8-án néhány óra alatt összeomlott valasztas.hu-t a Momentum informatikai szakértőjének gyanúja szerint. A terheléses teszteket elvileg a Kürt Zrt. végezte, a vállalat viszont azt állítja: előre szólt a választási irodának, hogy a nap közepéig fogja bírni a honlap – írja a hvg.hu.

Amatőr tesztelésből fakadthatott a választas.hu április 8-i összeomlása – állítja a Momentum informatikai szakértője, aki a választási informatikai rendszert kiépítő és karbantartó Idomsoft székházában szerdán tekinthetett be a rendszer működésébe.

Bár Tabajdi Péter szerint a vállalat amúgy készséges informatikai munkatársai kifejezetten óvakodtak alól, hogy megnevezzék az összeomlás felelőseit, az általa megismert információk alapján szerinte valószínűsíthető, hogy a portál terheléses tesztjeit nem megfelelő célszámokkal, hanem a várható látogatottságot és felhasználói aktivitást is durván alábecsülve vagy nem megfelelő alapossággal végezték el.

Ha ugyanis az extrém – a négy évvel ezelőttihez képest mondjuk 300 százalékos – terhelésnövekedést is tesztelték volna, akkor szerinte már az éles használat előtt kibukott volna a baj.

A fizikai rendszerrel a Momentum IT-szakértője szerint nem volt gond, vagyis nem szerverösszeomlásról kell és lehet beszélni, ahogy az a választás utáni napokban elterjedt, hanem a honlap működését biztosító, Webtown Informatika által beüzemelt Liferay keretrendszer nem volt megfelelő terhelési tesztnek kitéve.

A szakember szerint hiányzott például egy olyan, a területen egyébként elterjedt megoldás is, amellyel ha a rendszer látja, hogy nem elég a terhelés kiszolgálására, akkor automatikusan beállít maga mellé újabb gépeket, majd ha az sem elég, még egyet és így tovább. Ezt a műveletet azonban a választási honlap esetén manuálisan végezték, bár ezzel talán szintén elkerülhető lett volna a leállás.

Mivel a terheléses próbá(ka)t a Nemzeti Választási Irodával (NVI) kötött 72 millió forintos szerződésén belül a Kürt Zrt. végezte (ezt csütörtökön a hvg.hu-nak Listár Dániel, az NVI szóvivője is megerősítette), a választas.hu működésképtelensége Tabajdi Péter szerint egyértelműen e vállalat, s nem a honlapot fejlesztő Webtown Informatika felelőssége lehet.

Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke a hvg.hu-nak nem szeretett volna nyilatkozni cége munkájával kapcsolatban. Egyrészt, mert az – mint mondta – nem az ő, hanem Kmetty József vezérigazgató hatásköre, másrészt a vállalatnak állítása szerint az ügyfél elégedettsége a legfontosabb, ezért nem szeretne a sajtón keresztül üzengetni a NVI-nek. Kürti Sándor azt azonban elmondta: a terheléses vizsgálatok után előre jelezték a problémát a választási irodának, előre vetítve azt is, hogy az adott feltételek mellett „a nap közepére ez az egész össze fog dőlni”.

Ha az így van, akkor viszont rejtély, hogy a várható összeomlásról tudomást szerezve az NVI miért nem tett semmit, miért nem korrigálta a jelzett hibákat vagy utasította erre a rendszer üzemeltetőjét.

A Kürt jóslata április 8-án amúgy csak részben vált be: a honlap ugyanis nemhogy a nap közepéig nem bírta, de már a délelőttöt sem: az akadások miatt az NVI már kevéssel reggel 9 után – a választás 3. órájában – átállni kényszerült az oldal régebbi, alapvető információkat nem tartalmazó, butított változatára, és csak április 17-én, kilenc és fél nappal később sikerült a (tesztelésekkel együtt) több mint százmillió forintból fejlesztett új verziót visszaállítani.

A portál mellesleg nem a választás napján mondta fel először a szolgálatot: április 6-án, néhány órával az átjelentkezési határidő lejárta előtt a hvg.hu több olvasója is jelezte, hogy nem tudja benyújtani átjelentkezési kérelmét, mert a kitöltendő űrlap helyén az oldal a „nem várt rendszerhiba jelentkezett” Ersnt & Young Tanácsadó Kft.- üzentet dobja fel.  Az NVI szóvivője ugyanakkor cáfolta az oldal leállását: „csak a korábbinál lassabb válaszadással működik” – mondta akkor Listár Dániel, az átjelentkezési határidőt mindenesetre egy órával meghosszabbították.

A választási iroda a Kürt Zrt.-n kívül egyébként a Zalaszám Informatika Kft.-vel is kötött egy szerződést tavaly októberben „a választási honlap minőségbiztosítására, próbák szervezésére és lebonyolítására”, de hogy a 95,2 millió forintért pontosan milyen munkát, minek a próbáját végezte a cég, azt nem tudtuk meg, mert sem az NVI, sem a cég nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Az április 8-i összeomlás vizsgálatával a választás utáni héten az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-t bízta meg a választási iroda. Az okokat 18,4 millió forintért, majdnem egy hónapig kutatta a cég, az erről készült jelentést pedig információink szerint éppen pénteken készül a nyilvánosság elé tárni az NVI.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment