A választás, amelyen már ellenfele sincs a Fidesznek

Időközi polgármesterválasztás tartanak vasárnap Szerencsen, de már most borítékolható, ki lesz a győztes: a fideszes Nyíri Tibor, aki most alpolgármester.

UGYANIS Ő AZ EGYEDÜLI INDULÓ.

Elemezni így legfeljebb azt lehet majd az eredményekben, hogy hány szavazót tudott mozgósítani a kormánypárt.

A városban azért tartanak időközi választást, mert az eddigi polgármester, Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) az áprilisi országgyűlési választáson parlamenti mandátumot szerzett. Tíz szavazókörben összesen 7735 választópolgár szavazhat vasárnap.

Szerencs egyébként is a fideszesek mekkája, köszönhetően az úgynevezett kislistás rendszernek, amit a 2014-es önkormányzati választáson már alkalmaztak. Ennek az a lényege, hogy a 10 ezer fős alatti településeken felírják az összes jelölt nevét a listára, és annyi jelöltre szavazhat a választó, ahány képviselői hely van. Ez a módszer annyira bejött a Fidesznek, hogy 2014-ben a 8 fős testületbe 8 fideszes képviselő jutott be.

Koncz Ferenc leköszönő polgármester szerint a kislistás rendszer nagyon igazságos. Ahogy azt a Magyar Narancsnak kifejtette: „ennél egyértelműbben egy település nem tudja kifejezni akaratát, ebben nincs aránytalanság. Ez a világ legigazságosabb rendszere. A szerencsiek döntöttek így, el kell fogadni.” Ami azért vitatható állítás, mert az áprilisi választáson Szerencsen a szavazók 60 százaléka szavazott a kormánypártra, a 40 százalékuk az ellenzékre.

– Forrás: Index.hu / DA –

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment