A Fidesz újabb városban veheti át a hatalmat

Időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak vasárnap Szombathelyen, miután az előzetesben ülő Czeglédy Csaba elvesztette a mandátumát. A Fidesznek nagyon kéne a győzelem, hogy átvegye a többséget a városban.

Habár Szombathelyen Fidesz-KDNP-s polgármestert (Puskás Tivadar) és Fidesz-KDNP-s parlamenti képviselőt (Hende Csaba) választottak legutóbb, ez korántsem jelenti azt, hogy minden hatalom a Fideszé itt.

Szombathelyen ugyanis az átlagosnál jóval erősebb a baloldal, Ipkovich György MSZP-s volt polgármester, Nemény András volt MSZP-alelnök és a most éppen előzetesben ülő MSZP-s Czeglédy Csaba vezetésével 2014-ben döntetlen-közeli eredményt ért el a baloldali összefogás.

A szombathelyi képviselő-testületben így a Fidesznek nem is sikerült megszerezni a többséget, alpolgármesternek be is emeltek egy helyi civil szervezet képviselőjét, az ő szavazatával tudják csak biztosítani a javaslatok elfogadását.

A CZEGLÉDY CSABA ELLEN FOLYTATOTT BÜNTETŐELJÁRÁSSAL, MAJD A TÁVOLLÉTE MIATT KIÍRT IDŐKÖZI VÁLASZTÁSSAL A FIDESZ MOST ESÉLYT KAPOTT, HOGY MEGSZEREZZE A TÖBBSÉGET A KÉPVISELŐ-TESTÜLETBEN.

Czeglédyt azért fosztották meg a mandátumától, mert több mint egy éven át nem vett részt a képviselő-testület ülésén, ami nehéz is lett volna az előzetesben csücsülve (itt olvashatja a Czeglédy ellen folytatott büntetőeljárásról szóló cikkeinket). Így aztán az 5. választókerületben kiírták az időközit, amelyen a szavazók két jelölt közül választhatnak:

  • László Győző – Éljen Szombathely! Egyesület
  • Melega Miklós – Fidesz-KDNP

Látható, hogy most nincs semmilyen zavaró tényező a választóknak: nincs számtalan ellenzéki jelölt, nincs utolsó pillanatos visszalépés, nincsenek névrokonok, Fidesz érdekeit szolgáló volt balosok. A választók számára tiszta a küzdelem: vagy Fidesz, vagy a baloldal által támogatott civil jelölt mellé teszik az ikszet.

Lászlónak jó esélye van a győzelemre a Derkovits lakótelepen, amely a korábbi tapasztalatok alapján inkább a baloldalra szavaz. Czeglédy Csaba legutóbb magabiztosan nyerte a választókerületet, most pedig a Sztárklikken keresztül üzent az előzetesből a választóknak, hogy szavazzanak Lászlóra. Ez volt a 2014-es eredmény:

  • Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) – 913 szavazat (50,41 százalék)
  • Farkas Csaba (Fidesz-KDNP) – 660 szavazat (36,44)
  • Csejtei Csaba (Jobbik) – 124 szavazat (6,85)
  • Kovács Zsolt József (PRO SAVARIA) – 61 szavazat (3,37)
  • Halász-Szabó Ármin (LMP) – 53 szavazat (2,93)
Nem tetszett a választási bizottságnak, hogy a párt plakátjai “csökkentik” a Fidesz-jelölt esélyeit.

A kampány az országos nyilvánosság ingerküszöbét annyiban ütötte meg, hogy a László Győzőt támogató Momentum kampányát a helyi választási bizottság első fokon 50 ezres bírsággal sújtotta. A Momentum ugyanis kitáblázta a fél város olyan plakátokkal, amelyek arra utaltak, hogy semmi nem valósult meg a Fidesz ígéreteiből és ezt Hende tervnek nevezték el.

Dr. Melega Miklós és Hende Csaba

Dr. Melega Miklós és Hende Csaba

Fotó: Dr. Melega Miklós / Facebook

Az eredeti határozat szerint: “a bizottság a laminált plakátokon szereplő szöveget megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az a választókat megtéveszti és ezáltal Fidesz-KDNP jelöltjének választási esélyeit csökkenti.” A Momentum fellebbezett, és a bíróság végül úgy döntött, hogy ez belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, a kiszabott bírságot pedig eltörölte.

A FIDESZNEK TEHÁT AZÉRT KELLENE EZ A MOSTANI GYŐZELEM, HOGY ÁTVEGYE A TÖBBSÉGET A VÁROSBAN. A BALOLDALNAK PEDIG FONTOS LENNE ERŐT MERÍTENIE ABBÓL, HOGY A FIDESZES ORSZÁGOS TAROLÁS ELLENÉRE IS KÉPESEK A GYŐZELEMRE EGY SZÁMUKRA KEDVEZŐ KÖRZETBEN.

A szombathelyiek ezúttal is ma reggel 6 órától este 7-ig szavazhatnak. Az eredménnyel természetesen este jelentkezünk.

Index.hu

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment