A Fidesz nagyobb arányban győzött, mint legutóbb

Két időközi önkormányzati választást rendeztek vasárnap az országban. A XVI. kerületben a Fidesz a Momentumot győzte le nagyon simán, és jobb eredményt ért el itt a kormánypárt, mint 2014-ben. Azt már a voksolás előtt tudni lehetett, hogy Ács új polgármestere a fideszes Szentirmai István lesz, ő volt ugyanis az egyetlen induló.

XVI. kerület: nagyobb arányban nyert a Fidesz, mint legutóbb – számol be róla az Index.hu.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Horváth Ádám lett a XVI. kerületi 2. választókerület önkormányzati képviselője, 57-36 százalékra legyőzte a Momentum jelöltjét – értesült az Index.

  • Horváth Ádám (Fidesz-KDNP) – 906 szavazat (56,9 %)
  • Kóczán Károly (Momentum) – 571 szavazat (35,8 %)
  • Schaffer Viktor (Civil 16 Egyesület) – 105 szavazat (6,6 %)
  • Koch János (Munkáspárt) – 10 szavazat (0,6 %)

A részvétel – ahogy az az időköziknél megszokott – alacsony volt, a választók 29,7 százaléka adta le a voksát, 1597 fő.

KAPCSOLÓDÓ
Ismét egy Fidesz-Momentum harc következik

Ismét egy Fidesz-Momentum harc következik

A XVI. kerületben. Ácson viszont a Fidesznek nincs egyetlen kihívója sem az időközi választáson.

A választást azért kellett kiírni, mert a 2. választókerület korábbi képviselője, a fideszes Horváth János meghalt. Horváth 2014-ben magabiztosan nyerte a körzetet. 49,7-31,2 százalékra nyert a baloldal jelöltjével, az országos ismertséget is szerző Vajda Zoltánnal szemben. A jobbikos akkor 9, az LMP-s pedig 6,6 százalékot szerzett.

Emellett a Fidesz az összes választókerületet megnyerte 2014-ben, így elég nagy meglepetés lett volna egy ellenzéki körzet. A választás a képviselő-testületi erőviszonyokat sem befolyásolta értelemszerűen, a Fidesznek enélkül a győzelem is megvolt a magabiztos többsége.

Az 57-36-os eredmény azt jelenti, hogy a Fidesz arányaiban javítani tudott 2014-hez képest, amikor nem sikerült átlépnie az 50 százalékos határt. A Momentumot az vigasztalhatja, hogy parlamenten  kívüli pártként 36 százalékot ért el a jelöltje, és a jelek szerint az ellenzéki szavazók egy része gond nélkül rájuk tud voksolni.

A Momentum közölte vasárnap este: “a Fidesz újabb kétharmados győzelme után hatalmas apátia uralkodik az országban, ezt a mai, XVI. kerületi időközi választás is megmutatta. A Momentum 36%-a azonban jó eredmény úgy, hogy egy nehéz terepen, ellenszélben kellett szembeszállnunk a Fidesszel.

Nem adjuk fel, ahogy az Országgyűlési választások eredménye sem törte meg közösségünket, úgy a 16. kerületi választás eredménye is csak még keményebb munkára ösztönöz minket. A tanulság annyi: még többet kell dolgozni.

Ácson kevesebb volt az izgalom, előre lehetett tudni a végeredményt.

UGYANIS CSAK A FIDESZ-KDNP-S SZENTIRMAI ISTVÁN INDULT A POLGÁRMESTERI POSZTÉRT, ÍGY NEM MEGLEPŐ MÓDON 100 SZÁZALÉKKAL VÁLASZTOTTÁK MEG ŐT POLGÁRMESTERNEK.

A névjegyzékben 5763 választó szerepelt, a szavazóhelyiségeket 1381 ember kereste fel, ez 24 százalékos részvételi aránynak felel meg. Az urnák felbontása után 1353 érvényes szavazatot számoltak össze – mondta vasárnap este Soós Piroska, a helyi választási irodavezető helyettese.

Ács többször is bekerült az országos hírekbe az elmúlt időszakban. Itt választották ugyanis polgármesternek 2014-ben azt a Lakatos Bélát, aki először csak nyíltan bírálta Farkas Flóriánt és Orbán Viktort. 2015-ben aztán Orbán cigányozós beszéde miatt kiszállt a Fideszből.

2018-ban a Momentum színeiben indult a parlamenti választáson, és így harmadik lett. A képviselő-testület ekkor még bizalmaz szavazott neki azzal a feltétellel, ha változtat viselkedésén. Lakatos az idén júniusban mondott le végül, mert úgy látta: személye már árt a településnek.

Szentirmai István az MTI-nek a megválasztása után azt mondta, elsőként a település valós anyagi helyzetét szeretné megismerni, ezért független könyvszakértői csoporttal átnézeti az utolsó pár év gazdálkodását, valamint szeretne képet kapni arról is, hogy a kifizetett beruházások műszaki tartalma megfelelő-e.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment