Tíz abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Sokszor kifejezetten abszurd ötletek pattannak ki a fegyvermérnökök fejéből, például a csirkék által melegített atombomba vagy a repülő tengeralattjáró. Van, hogy egészen prototípus fázisig eljutnak az ilyen eszközök, ami azt jelenti, hogy gyakran még a potenciális megrendelők is látnak fantáziát az olyan ötletekben, mint a jégből épített hadihajók vagy az kamikaze denevérek. Megnéztünk tíz életképtelen fegyverkoncepciót, melyet valamikor valaki mégis jó ötletnek gondolt.

Csirkék és a nukleáris fegyver

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: Pixabay

A “Kék páva” fedőnévre hallgató titkos fegyverprojekt brit mérnökök fejéből pattant ki, az elképzelés szerint nukleáris fegyvereket telepítettek volna a Germán-alföldre, hogy egy potenciális szovjet inváziót meg tudjanak állítani. Az atombombákat akár távirányítással, akár egy nyomólappal aktiválni lehetett volna.

Télen viszont túl hideg lett volna ahhoz, hogy a földbe ásott bombák elektronikája működőképes maradjon, a Kék páva mérnökei ezért több ötlettel is megpróbáltak előállni, hogy melegen tartsák a nukleáris fegyvereket. Az egyik ilyen ötlet az lett volna, hogy a bombákkal együtt egy földalatti “csirkefarmot” is elásnak, táplálékkal, folyadékkal, csirkékkel együtt, a csirkék testhője pedig melegen tudja tartani a bombákat.

A projektből persze nem lett semmi, mert a britek túl veszélyesnek és kiszámítatlannak ítélték.

A “melegbomba”

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: Pixabay
Az Egyesült Államok légiereje az 1990-es évek elején kezdett el ötletelni a “halitózisbombán” és a “melegbombán,” olyan nem halálos fegyvereken, melyek feromonok segítségével homoszexuálissá tették volna az ellenséges katonákat.

A harci eszköz sosem került bevethető stádiumba, a projekten dolgozó Wright Laboratory viszont megnyerte ötletével a 2007-es Ig Nobel-díjat, a Nobel-díj paródiáját.

Usakov repülő tengeralattjárója

Borisz Usakov szovjet fegyvermérnök 1934-ben állt elő egy olyan jármű ötletével, amely egyszerre képes a repülésre és a víz alatti közlekedésre is. A Vörös Hadsereg vezérkarának tetszését eleinte elnyerte a projekt, az eszköz fejlesztésének többször is nekiálltak, leállították, majd újra nekiálltak.

A források eltérnek arról, hogy mi lett végül a repülő tengeralattjáró sorsa, míg egyesek szerint a már a második világháború előtt, 1938-ban elkaszálták a projektet és sosem hagyta el a tervezőasztalt, mások arról írnak, hogy az ’50-es években már működő prototípust is készítettek, de végül maga Nyikita Hruscsov állította le a fejlesztést.

Hiller repülő platform

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: US Army / Wikimedia Commons
A Hiller Helicopters az 1950-es évek végén rakta össze az első VZ-1 Pawnee (magyarul pauni – egy őslakos amerikai népcsoport) repülő harci platformot, ami egy katona szállítására volt alkalmas. A szerkezet két rotorral tartotta fenn a levegőben a felhasználót, aki a testsúlyának áthelyezésével tudta irányítani az eszközt. Végül az amerikai hadsereg úgy döntött, nem kezdi el az eszköz sorozatgyártását, mivel túl lassú volt, így könnyű célpontot jelentett az ellenséges lövészeknek, irányítása pedig nehézkesnek és balesetveszélyesnek bizonyult, hiszen egy rossz mozdulattal a “pilóta” egyszerűen kiesett a platformjából.

A denevérbomba

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: Pixabay
A második világháború alatt Lytle Adams, egy pennsylvaniai fogorvos azzal az ötlettel állt elő, hogy egy rakás denevért be lehetne fogni és bombákat lehetne rájuk erősíteni, majd beküldeni őket ellenséges katonai bázisokra, városokba, ahol teljes pusztítást végeznének az össze-vissza röpködő, “önrobbanó” állatok.

A bizarr ötlet megtetszett Franklin Roosevelt elnöknek, aki 1942-ben el is indította a denevérbombák fejlesztését; elsősorban Japán ellen akarták bevetni őket, ahol az épületek többnyire gyúlékony anyagokból – bambuszból, papírból – épültek.

A fejlesztés lassan haladt, már csak azért is, mert egyszer a carlsbadi támaszponton, ahol tesztelték a “fegyverrendszert,” elszabadultak az állatok és felrobbantották a bázis egy részét. Mire sikerült tökéletesíteni a “denevérbombákat,” az Egyesült Államok már készen állt egy sokkal hatékonyabb fegyverrel, az atombombával.

Napfegyver

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: Teramatt / Wikimedia Commons
Az amerikai Life magazin 1945. július 23-ai számában (vagyis pár hónappal azután, hogy Németország letette a fegyvert) megjelent egy cikk arról, hogy a nemzetiszocialista rezsim állítólag egy óriás tükröt tervezett fellőni az űrbe, mellyel napsugarakat akartak fókuszálni a Föld bizonyos pontjaira, többnyire ellenséges katonai létesítményekre és városokra. A “Sonnengewehrről” (vagyis napfegyver) szóló tervek (már ha valóban léteztek), állítólag megsemmisültek, így a mai napig nem tudni, pontosan hogy nézett volna ki a projekt.

Bár könnyen lehet, hogy a náci napfegyver kacsa, a nagyszebeni születésű Hermann Oberth rakétatudós a háború előtt és után is ötletelt a technológia megvalósíthatóságán – állítólag ő csak békés célokra, például befagyott folyók felolvasztására használta volna.

Habakkuk-projekt

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: Pixabay
A második világháború kitörésekor kevés ország rendelkezett még megfelelő számú repülőgép-hordozóval, illetve az ezek előállításához szükséges nyersanyagokkal, a Habakkuk-projekt a britek próbálkozása volt, hogy gyorsan és nagy számban tudjanak repülőgép-hordozókat előállítani.

A projekt szülőatyja Geoffrey Pyke volt, aki pykrete-ből – vagyis jég és fa 86 és 14 százalékos elegyéből – akart hadihajókat építeni. Neki is álltak a britek egy 1000 tonnás prototípus összeállításának, azonban az anyag elkezdett olvadni. A helyzet megoldására egy hűtőrendszer kidolgozását vetették fel javaslatnak, ennek költségeiből és a szükséges anyagokból azonban akár egy hagyományos repülőgép-hordozót is fel tudtak volna építeni, így a projektet végül leállították.

A pykrete egyébként strapabíró anyagnak bizonyult: Lord Mountbatten, Pyke egyik fő támogatója, demonstrálta is ezt több szövetséges admirális és tábornok előtt egy québeci konferencián. Pisztolyával belelőtt egy darab pykrete-ba, a golyó pedig lepattant róla és kis híján átlőtte Ernest King amerikai tengernagy lábát.

Project Babylon

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: Geni / Wikimedia Commons
A Project Babylon egy kanadai mérnök, Gerald Bull ötlete volt, aki egy olyan “szuperágyút” fejlesztett volna, amely képes objektumokat (elsősorban szatelliteket) olcsón Föld körüli pályára juttatni, emellett tüzérségi eszközként is funkcionálhatott volna. Ötletét az amerikai-kanadai HARP-projekt adta, melyet ő vezetett, a vietnami háború miatt viszont leállították a finanszírozását.

A szuperágyú ötlete végül az iraki diktátor, Szaddam Husszein figyelmét is felkeltette, aki felbérelte Bullt a fegyver fejlesztéséhez, ez lett a Babilon-projekt. Az eszköz teszteléséig is eljutottak, azonban a mérnök gyilkosság áldozata lett, az 1991-es öbölháború pedig végleg véget vetett a Babilon-projektnek.

Hányásfegyver

Az úgynevezett “LED-inkapacitálók” sporadikus LED-fényt használnak ahhoz, hogy cselekvésképtelenné tegyék a célpontot, a fények frekvenciája intenzív fejfájást, hányást, vakságot idéz elő. 2007-ben az Intelligent Optical Systems az amerikai belügyminisztériumnak működőképes prototípusokat is fejlesztett az eszközből, a széles körű rendszeresítésre a rendőrség, a határőrség és a nemzeti gárda körében került volna sor 2010-ben. Végül az eszköz potenciális élettani hatásai miatt nem került sor a bevezetésre – inkább továbbra is fizikális fájdalmat okozó eszközöket és lőfegyvereket használnak helyette az amerikai rendfenntartók.

“Isten hangja”

10 abszurd szuperfegyver, ami kis híján a harcmezőkre került

Fotó: Geni / Wikimedia Commons
Az “Isten hangja” egy olyan, csak elméletben létező eszköz, amely képes gondolatokat ültetni a célszemély agyába, aki azt hiszi, egy felsőbbrendű lény beszél hozzá és ezért megvalósítja a kéréseit. Tudományos és haditechnikai fórumokon rendszeresen fel-felbukkan az ötlet és a közvetlen hangsugárzás ötletén komolyabb vállalatok, mint a DARPA vagy a Holosonic Research Labs is dolgoztak, nincs azonban semmilyen hiteles információ arról, hogy a már-már paranormális tudatmanipulációs eszköz létezne vagy hadászatban használnák.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment