Minden idők 10 legjobb filmje az IMDb szerint – te hányat láttál ezek közül?

A világ film- és mozirajongó közössége (több millió ember) szereti maga eldönteni, hogy mi tetszik neki és mi nem. Ugyanakkor létezik olyan, hogy közönségsiker, közízlés, jegyeladási rekord, szavazatszám illetve nézettségi csúcs, melyek számokban meghatározható módon jelzik nekünk, hogy a többség milyen alkotásokat tekint kiemelkedőnek, különlegesnek, élvezetesnek és értékesnek. Ha például van olyan internetes platform, ahol milliók voksolhatnak egy-egy filmre (és létezik ilyen felület), akkor rögtön megismerhetjük belőle a filmtörténelem legtöbbek által legjobbnak tartott filmjeinek listáját. Ez a bizonyos oldal nem más, mint az Internet Movie Database (melyet a világ minden szegletében ismernek és használnak), listája pedig az “IMDb TOP 250 Movies of All Time“. Ennek a bizonyos összeállításnak az elemzésére vállalkoztunk jelen posztunkban.

A lista legelső helyezettje már évek óta a Remény rabjai (Shawshank Redemption), melyet Stepheng King műve alapján 1994- ben, a magyar származású Frank Darabont rendezett.

imdb_remeny.jpg

Sokan próbálták már megfejteni a film titkát, mely leginkább három tényezőre vezethető vissza: az egyik hogy az igazság harcát és győzelmét mutatja meg egy életre szóló barátság “szemüvegén” keresztül, a második a nagyszerű alakításokra vezethető vissza főleg Tim Robbinstól és Morgan Freemantől, a harmadik pedig, hogy a filmben kivételes életbölcsességek hangoznak el, elgondolkodtató keretbe helyezve a történetet. Érdekesség, hogy a Remény rabjait 7 Oscarra jelölték 1995-ben, ám a Forrest Gump óriási sikerének árnyékában sajnos egyiket sem kapta meg. 

A második és harmadik helyezett Francis Ford Coppola klasszikusa, Mario Puzo regényének filmesmegvalósítása, a Keresztapa I és II., mégpedig 1972-ből és 1974-ből, az amerikai olasz maffiát és annak egyik családját, a Corleone famíliát bemutatva. A rengeteget idézett és generációk kedvencévé vált trilógia (harmadik része 1990-ben készült el) kultuszfilmként lett a filmtörténelem legsikeresebb sorozata. Többek közt Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert De Niro és Andy Garcia alakításai teszik emlékezetessé a végeredményt. A film az 1973-as, 45. Oscar gálán három szobrocskát nyert: a legjobb film, a legjobb színész [Marlon Barando] és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban.

keresztapa.jpg

Negyedik a listán a Ponyvaregény (Pukp-Fiction, 1994), a Quentin Tarantino rendezésében elkészített, vígjátéki elemekben gazdag, kissé morbid alvilági krimi, mely remek zenékkel, fekete humorral és emlékezetes (gyakran idézhető) párbeszédekkel jelent ütős kikapcsolódást a műfaj kedvelőinek. Előkelő helyezése a legkedveltebb filmek listáján megkérdőjelezhetetlen, hiszen 1,6 millió szavazat értékeli 8,9 pontra, az IMDb honlapján. A filmet 6 kategóriában is Oscarra jelölték 1995-ben, de csak a forgatókönyvéért kapta meg.

Az ötödik egy nagy western-klasszikus: A Jó a Rossz és a Csúf, Sergio Leone óriási filmsikere 1966-ból, mely bebizonyította, hogy az európaiak is tudnak kitűnő westernfilmeket csinálni. A főszerepeket Clint Eastwood, Lee Van Cleef és Eli Wallach játssza, míg a zenét Ennio Morricone készítette. A film hangulata, stílusa, tempója és nyelvezete alapvetően határozta meg a később elkészített hasonló műveket. A Jó a Rossz és a Csúf egyetlen igazi vetélytársa a szintén Sergio Leone által rendezett, 1968-as Volt egyszer egy Vadnyugat (Charles Bronson, Henry Fonda és Claudia Cardinale főszereplésével). 

jo_rossz_csuf.jpg

Hatodik a Sötét lovag (2008), mely némi meglepetés a listán, hiszen mégiscsak egy szuperhős filmről van szó, a DC Comicstól, egy trilógia második fejezeteként. [Előzménye a “Batman: Kezdődik” (2005), folytatása pedig A sötét lovag – Felemelkedés (2012).] Christopher Nolan rendezése kivételes látványvilággal és nagyszerű színész-teljesítményekkel párosul: Heath Ledger, Aaron Eckhart, Christian Bale és Gary Oldman játéka során. Közülük Heath Ledger a forgatások után néhány hónappal — de még az ausztrál és amerikai mozipremierek előtt — 2008 január 22-én (alig 28 évesen) meghalt otthonában. (A halál oka: gyógyszerek véletlen túladagolása volt). A 2009-es Oscar gálán posztumusz jutalmazták egy arany szobrocskával. (A film egyébként 7 jelölésből kettőt váltott díjra.)

sotet_lovag.jpg

Hetedik helyezett egy másik meglepetés, egy régi-régi, filmdráma, a Tizenkét dühös ember 1957-ből, még fekete-fehér kivitelben. Rendező Sidney Lumet, főszerepekben pedig: Martin Balsam, John Fiedler Lee J. Cobb és Henry Fonda. Az alaptörténet: egy esküdtszéki tárgyalás, ahol a 12 esküdt vitázik bűnről, ártatlanságról, előítéletekről és egy érdekes ügy szövevényes részleteiről. Henry Fonda játéka kiemelkedő és bár leginkább Az aranytó kapcsán méltatják, a Tizenkét dühös emberben is kitesz magáért (a filmnek egyébként nem csak egyik főszereplője, de producere is). A Tizenkét dühös embert a Híd a Kwai folyón “ütötte el” az Oscar-esőtől. (A háborús film, a 30. gálán, 1958-ban 7 arany szobrocskát zsebelt be, míg a Tizenkét dühös ember sajnos egyet sem.)

12_duhos_ember.jpg

Nyolcadik az 1993-as, 7 Oscart nyert Schindler listája, Thomas Keneally regényéből készült Spielberg-film, mely valós eseményeken alapuló második világháborús történelmi drámaként lett világszerte ismert sikerfilm. A háború borzalmait egy hedonista német gyáros, Oskar Schindler átalakulásán keresztül látjuk, aki zsidó munkásait a biztos haláltól menti meg, miközben a harcok végére maga is elszegényedik. Spielberg a filmet fekete-fehér kivitelben készítette el, hogy még valóságszerűbben tudjuk átélni mindazon szörnyűségeket, melyek a gyáros “védenceire” vártak. A főszerepben a Liam Neeson – Ben Kingsley páros egészen kivételeset nyújt, mint ahogyan a gonosz náci tiszt, Amon Goeth megszemélyesítője, Ralph Fiennes is nagyot alakít. Bár a film 7 Oscart nyert, maga a főszereplő, Liam Neeson nem volt a díjazottak között, mert Tom Hanks kapta meg a 66. Oscar gála legjobb férfi főszereplőjének járó díjat a Philadeplhiáért.

schindler.jpg

Kilencedik A gyűrűk ura – A király visszatér (2003), mely egy egészen különleges, látványos fantasy-kalandfilm Tolkien művéből, Peter Jakson rendezésében. A főszerepekben: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Sean Astin és még sokan mások hitelesen játékkal növelik az elképesztő látványvilágot. A film 11 Oscart nyert 2003-ban, amivel jelenleg a három leginkább elismert alkotás közé került (a Titanic és a Ben-Hur mellé). A két legrangosabb kategória, melyben győzni tudott: a legjobb film és a legjobb adaptált forgatókönyv.

Tizedik a Harcosok klubja (1999), David Fincher drámája, Edward Norton és Brad Pitt főszereplésével. A vad, néhol kőkemény és véres sztori hagy számunkra gondolkodni-valót és csattanóval is szolgál. Egyszerre pszicho-túra az emberi természet nehezen kiismerhető útjain és akciófilm, drámai elemekkel. 

harcosok_klubja.jpg

A legtöbb szavazatot kapott és legnépszerűbb filmek IMDb listáján a második 10 film közt olyan világsikerek szerepelnek, mint a Forrest Gump (1994), A Birodalom visszavág (1980), Az Eredet (2010) — egyben a lista első sci-fije, a Száll a kakukk fészkére (1975), a Mátrix(1999) és a Hetedik (1995).  Ha még tovább kutakodunk, olyan zseniális filmeket találhatunk, melyek sokkal előrébb kellene, hogy szerepeljenek. Ilyen szerintünk a 29. helyen szereplő Léon, a profi (1994), a 36. helyre szorult Casablanca (1942), a 39. helyen lévő Zongorista(2002), és a 40. helyezett Életrevalók (2011). Kicsit meglepő az is, hogy minden idők legtöbb Oscar díját bezsebelő Titanic fel sem fért a 250 legtöbbre értékelt filmje közé.  

Forrás: Kritikus Blog

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment