Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege

Az Egyesült Államoké továbbra is a világ legütőképesebb hadserege, de közel sem az övék rendelkezik a legnagyobb élőerővel. Kína és Oroszország is globális babérokra tör, ambícióit pedig mindkét ország egyre komolyabb technológiával támogatja meg, kiegészítvén az eleve hatalmas élőerő-állományukat. Közben az európai nagyhatalmak hadseregei bár még mindig rendkívül ütőképesek, egyre rosszabb állapotban vannak – remélhetően ennek elejét veszi a hadicélú ráfordítások növelése. A Global Firepower idén is összegyűjtötte a világ tíz legerősebb hadseregét, ezeket mutatjuk most be.

– A Portfolio.hu beszámolója / írta: Huszák Dániel –

A Global Firepower PowerIndexe 55 egyedi tényező alapján rangsorolja a világ országait haderejük szempontjából, kielemezve a haderő mérete és fegyverzete mellett a fegyvernemek együttes alkalmazásának potenciális hatékonyságát, földrajzi tényezőket, ipari kapacitást és a hadra fogható lakosság méretét is. Figyelembe veszik egyes országok tagságát különféle katonai szövetségekben is (pl. NATO), az atomfegyverek hatékonyságát viszont alulsúlyozzák, a politikai / katonai vezetők személyét pedig egyáltalán nem veszik figyelembe.

10. Németország

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

A 80 millió lakosú Németország 0,2461-es értékelést kapott a Powerindexen (a “tökéletes” a 0), mellyel a tizedik helyet foglalta el a listán. Tartalékosokkal együtt körülbelül 208 ezer ember tartozik a német hadsereg, a Bundeswehr állományába.

Bár a Global Firepower nem említi, a német hadsereget számos kritika érte mostanság, többek közt Donald Trump elnök részéről. A Bundeswehr számos korszerű fegyverrel van felszerelve, bizonyos hadieszközök jelenlegi állapota viszont hagy maga után némi kívánnivalót: például a Luftwaffe Tornádiónak nagy része, mintegy 93 gép azonnali felújítás híján gyakorlatilag bevethetetlen, közben 16 A400M szállítórepülőjükből 11 használhatatlan, a német Leopard 2-es harckocsik fele pedig nincs jelenleg éles harci helyzetben bevethető állapotban. A Bundeswehr aktív állománya a ’90-es évek óta pedig 500 ezer főről 180 ezer főre csökkent.

Németország egyébként növelte az elmúlt években a hadicélú kiadásait, idén 38,5 milliárd eurót szánnak a Bundeswehr fejlesztésére.

9. Törökország

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

A listán Törökország 0,2216-os értékelést kapott, mintegy 710 ezer fős személyi állományával (ebből 360 ezer tartalékos) a NATO második legnagyobb hadserege. A törökök számos modern, NATO-országtól beszerzett és saját fejlesztésű fegyverrel szerelték fel katonáikat, ezeket meg is csillogtatták az év eleji afríni offenzíva során.

A hadsereg állapotát egyébként nagyban befolyásolta a 2016-os katonai puccs, melynek következtében több ezer katonát tartóztattak le és gyakorlatilag a teljes vezérkart menesztették. Az Erdogan által szükségesnek ítélt “reformok” mára viszont már nagyjából lezajlottak, a rendkívüli szükségállapotot pont most csütörtökön törölték el.

8. Japán

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy Japán a második világháború óta csak önvédelemre használhatja haderejét, sikerült felépíteniük a világ egyik legmodernebb és legütőképesebb seregét. A Powerindexen 0,2107-es értékelést szereztek, összesen mintegy 310 ezer fős személyi állományuk van (ebből 63 ezer tartalékos).

Japán nagy vihart kavart, amikor idén áprilisban aktiválta a második világháború óta nem látott haditengerészeti alakulatát, amiért éles kritikát kapott gyakorlatilag a távol-keleti térség összes országától, akik rossz szájízzel gondolnak az egykor SNLF / KTR-ként ismert elitkatonákra és Japán expanzionista politikájára. Az ázsiai ország tervei szerint Kína terjeszkedése ellen védekezne a haditengerészekkel, főleg a Dél-kínai-tengeren vetnék be őket, ha ez szükségesnek bizonyul, bár ha úgy adódik, az alakulat vélhetően Észak-Korea ellen is alkalmazható lenne.

7. Dél-Korea

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

Dél-Korea 0,2001-es értékelést kapott a PowerIndexen, az ország főleg az Észak-Koreával való háború folytatására készülve növelte hatalmasra haderejét. 625 ezres aktív állományuk mellett 5,2 millió tartalékos áll készen az ország védelmére, bevetésükre remélhetőleg azonban nem lesz szükség most, hogy az Észak-Koreával való béketárgyalások elkezdődtek.

A Global Firepower egyébként készített egy rövid elemzést arra az esetre, ha a két Korea egyesülne és közös hadsereget hozna létre. Ők úgy vélik, ebben az esetben a dél-koreai berendezkedés lenne domináns, az észak-koreai hadianyag nagy része leszerelésre kerülne. Az elemzők szerint jelentős személyi állománycsökkentést hajtana végre az egyesített haderő és inkább a Kínával szembeni védekezésre koncentrálnának amerikai és koreai fegyverekkel felszerelve. Az egyesült koreai hadsereg a Global Firepower szerint a világ hatodik legerősebbje lenne, megelőzve az Egyesült Királyságot.

6. Egyesült Királyság

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyság védelmét egy 198 ezer fős hadsereg látja el (és 81,5 ezer tartalékos), a GFP 0,1917-es értékelést adott a szigetországnak.

A szép osztályzat ellenére akár csak a német hadsereget, az Egyesült Királyságét is számos kritika éri mostanság, többek közt volt vezérkari tisztektől és politikusoktól is. Van, aki úgy véli, hogy az ország mintegy 20 évvel el van maradva más országoktól katonai felszereltségét tekintve és nem tudná magát megvédeni egy ellenséges nagyhatalom támadásaitól, hiába harcol hatékonyan terroristák és felkelők ellen a Közel-Keleten.

A több forrásból érkező kritikára válaszul a brit kormány ígéretet tett, hogy növelni fogja hadicélú kiadásait és teljesíteni fogja a NATO által elvárt, 2%-os GDP-arányos ráfordítást, illetve nagyszabású hadierő-átstrukturálásba is kezdtek.

5. Franciaország

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

Franciaország 0,1869-es értékelést kapott a GFP-től, mellyel a világ ötödik legütőképesebb hadseregének számítanak, viszont más európai országokhoz hasonlóan itt is bőven akadnak problémák. Itt főleg a légierő állapota válságos; egy friss jelentés szerint a francia katonai helikoptereknek mindössze harmada bevethető csak.

Macron elnök gyorsan felismerte ezeket a problémákat: idén júliusban jelentősen, mintegy 1,8 milliárd dollárral növelte az ország hadicélú kiadásait költségvetési tervezetében és bemutatott egy hatéves hadseregfejlesztési tervet is, mely során 1700 páncélozott harcjármű, 83 vadászgép és 12 légi utántöltőgép beszerzését tűzte ki célul. Ha mindez nem lenne elég, a kötelező nemzeti szolgálatot is visszaállította, melynek része a sorkatonaság is.

4. India

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

India 0,1417-es értékelést kapott a GFP-től, többek közt masszív, mintegy 4,2 millió fős hadserege miatt, melyből 1,36 millió fő aktív állományban szolgál. A távol-keleti ország hűvösnek mondható kapcsolatokat ápol atomfegyverekkel rendelkező szomszédjaival; Kínával és Pakisztánnal is, Kasmír környékén elő-előfordulnak kisebb összecsapások is pakisztáni és indiai katonák közt, gyakran halálos kimenetellel.

Az indiai katonák fegyverzete elég vegyes: nagy számban használnak orosz, japán, európai és izraeli fegyvereket is, de egyre inkább saját fejlesztésű arzenált kezdenek rendszeresíteni. Mi több, ha külföldi cégtől akarnak vásárolni, a beszerzés feltételének újonnan jellemzően azt szabják meg, hogy az adott vállalatnak kötelező helyben, Indiában legyártania a hadieszközöket. Mivel dollár milliárdokat érő üzletekről van szó, sok cég áll kötélnek.

3. Kína

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

Kína a világ legnagyobb aktív élőerővel rendelkező hadseregét tartja fenn, 2,2 millió ember szolgál a Népi Felszabadító Hadseregben (PLA) aktív állományban és még 510 ezer tartalékos. Bár Kína az elmúlt 10-20 évben jelentős haderőfejlesztésbe kezdett, a mai napig számos elavultabb, (részben) NATO-s megoldásokról másolt fegyvert használnak.

Nem kizárt, hogy Kína hatalmas seregét globális terjeszkedésre akarja használni, miután Dzsibutiban felépítették első nemzetközi katonai támaszpontjukat, elkezdtek hírek keringeni arról, hogy Afrika más pontjain is hamarosan bázisokat létesíthetnek.

Néhány hete egyébként kiderült, hogy Kína sikeresen kifejlesztett egy úgynevezett railgunt, egy elektromágneses fegyvert, mellyel olcsóbban és hatékonyabban tudnak nagyobb távolságokon lövedékeket célba juttatni.

2. Oroszország

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

A Szovjetunió összeomlása után Oroszország haderejének és hadianyagának jelentős részét leszerelte, rengeteg fegyvert és felszerelést hagytak a volt szovjet tagállamokban és Afganisztánban is. 2008-ban nagyszabású haderőreform vette kezdetét (több sikertelen próbálkozás után), majd a második világháború óta megszokott, nagy emberállományra és olcsó technológiára építő hadviselési doktrínát felváltotta a modern, technológiaközpontú berendezkedés, melynek része volt az élőerő (főleg a tisztikar) leépítése is. Néhányat ezek közül a megoldások közül itt mutattunk be: 10 félelmetes szuperfegyver, amivel rettegésben tartja Putyin a világot

A nagyrészt Putyin elnökhöz köthető haderőreform visszatette Oroszországot a globális befolyásra fegyveresen törekvő országok listájára, melyet a Krím annektálásával és a szíriai polgárháborúba való beavatkozással demonstráltak is.

A GFP listáján Oroszország a második, 0,0841-es értékelést kapott. Jelenleg 3,5 millió ember van a hadsereg állományában, melyből 2,5 millió tartalékos.

1. Egyesült Államok

Elképesztő tűzerővel rendelkezik a világ 10 legerősebb hadserege
Fotó: Shutterstock

Szinte közhely, hogy az Egyesült Államok a világ legütőképesebb és legfejlettebb hadserege, ezt a GFP szakemberei sem gondolják másképp, 0,0818-as értékelést kapott a Powerindexen. Nem elég, hogy Amerika folyamatosan fejleszti hatalmas, 1,2 millió fős, hivatásos katonákból álló seregét (+800 ezer tartalékos), még mögötte áll a NATO is, melynek tagja a listán szereplő országok közül hét. Amerika fegyvereiről egyébként itt írtunk:
2017.09.02 06:4210 elképesztő szuperfegyver, amellyel Amerika könnyen földbe döngölné Észak-Koreát

Bár Amerikára sokan gondolnak a “világ csendőreként,” jelenleg alig 200 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot külföldön, ami a második világháború előtti évek óta nem látott érték – igaz, az emberállományt nagyrészt felváltotta a technológia több hadszíntéren is, például a drónok és más távirányított fegyverek. Legtöbben közülük Japánban állomásoznak, ahol egy 38,8 ezer fős helyőrség üzemel.

+ Pár érdekesség

A top 10-be több katonai nagyhatalom nem került be, de érdemes rájuk is egy pillantást vetni:

  • Irán, a Közel-Kelet egyik legbefolyásosabb országa 13. lett a listán, a különféle embargók súlya alatt sínylődő ország komoly hadsereget tudott felvonultatni, technológiai fejlettségét tekintve azonban elmarad a térségbeli fő ellenlábasaitól, Izraeltől és Szaúd-Arábiától. A GFP elemzői szerint Irán mindezek ellenére három hellyel megelőzi Izraelt és 13 hellyel szunnita riválisát.
  • Izrael, a világ egyik legmodernebb hadserege 16. lett a listán, annak ellenére, hogy többek közt a legújabb amerikai F-35-ösökkel is ellátták őket és tapasztalt reguláris hadseregük mellett jelentős tartalékos- és sorkatonai állománnyal is bírnak.
  • Pakisztán, Kelet-Közép-Ázsia atomhatalma 17. lett a listán. Míg van, akik korruptnak és hatékonytalannak gondolják az ország hadseregét, egyes elemzők szerint az ország simán megnyerne egy háborút Indiával szemben.
  • Észak-Korea a 18. lett, annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, a 25 milliós ország szükség esetén 13 millió embert hadra tudna fogni. A helyezés oka főleg az lehet, hogy nagyjából a ’70-es, ’80-as évek Szovjetunió technológiájának megfelelő felszerelést és fegyverzetet tudnának katonáiknak biztosítani.
  • Vietnam, a világ legnagyobb tartalékos és aktív állományban lévő haderőjevel rendelkező országa a 20. lett a listán. Bár az ország földrajzi adottságai bizonyítottan sokat segítenek hadviselés esetén, Vietnam haditechnikája még régiós szinten is elmaradottnak számít.

Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország a középmezőnyben, az 57. helyen végzett, Banglades és Chile között. A lista utolsó három helyét Bhután, Libéria és Suriname foglalja el.

 

Felhasznált források: GFPForeign PolicyNational ReviewAl-Jazeera, The Guardian (12), Defense News (12), National InterestPew ResearchQuartz

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment