Tíz + egy étel, ami soha nem romlik meg

Vannak ételek, amiket nem is volna szükséges lejárati dátummal ellátni, ugyanis gyakorlatilag soha nem romlanak meg. Megfelelő tárolás mellett persze. A mindmegette.hu most 11 ilyen élelmiszert mutat be:

 1. MÉZ

méz örökké tart.  Előfordul ugyan, hogy a színe és az állaga átalakul, de a minőségét ez nem befolyásolja. Ha mégis zavarna minket, hogy a mézünk egy idő után kikristályosodik, csak tegyük az üveget meleg vízbe, és kevergessük addig, amíg a szemcsék feloldódnak.

2. RIZS

Amikor a kamrában régóta tárolt ételekre bukkansz, nem biztos, hogy a csomagolás alapján eszedbe jutna ezeket felhasználni még valaha a főzéshez. Pedig az évek óta polcon lapuló rizst bátran használhatod; a nem túl bizalomgerjesztő külső ellenére belül semmi baja – pont olyan jó, mint amikor megvetted. Ez vonatkozik a fehér, a basmati és Arborio rizsekre, valamint a vad- és jázminrizsre. Kivétel viszont a barna rizs, mivel ez magasabb olajtartalma miatt hajlamosabb az avasodásra. Arra viszont minden esetben figyeljünk, hogy légmentesen zárt tárolóban tartsuk, különben a romolhatatlan fajtát is könnyen ellepik a bogarak. Abban az eseteben pedig, ha molyokat rejtene a csomagolás, érdemes az egész helyiséget kitakarítani.

3. FEHÉR ECET

A fehér ecetből nyugodtan választhatod a legnagyobb kiszerelést, akkor is, ha lassan fogy. Mivel sosem fog kárba veszni, bátran pakolj fel; így mindig lesz alapanyag marinírozáshoz, különféle dresszingek készítéséhez, de más hasznát is veheted a háztartásban, például környezetbarát tisztítószerként.

4. VANÍLIAKIVONAT

Az igazi vaníliakivonat, mivel alkoholból készül, örökké megőrzi frissességét és aromáját. A nem valódi változata ezzel szemben nem tart örökké. Ezt figyelembe véve érdemes az utánzat helyett az eredeti kivonat mellett letenni a voksunkat, mert bár elsőre valamivel nagyobb kiadás, hosszútávon mégis jobban megtérül.

5. SÓ

A só szavatossági ideje, bármelyik fajtáról is legyen szó, korlátlan. Konyhasó, tengeri só, Himalája-só: mind ugyanolyan marad az évek múltával is, mint a legelső nap, amikor megvettük.

6. KUKORICAKEMÉNYÍTŐ

Ahhoz, hogy a kukoricakeményítő a idő előrehaladtával is ugyanolyan maradjon, tartsuk gondosan lezárva száraz és hűvös helyen. És mivel a keményítő általában amúgy sem fogy olyan gyorsan, elég hosszú ideig kitarthat a készletünk, ha ügyelünk a megfelelő tárolásra.

7. CUKOR

A cukor eltartásánál sem a romlandóság problémája merül fel, hanem más nehézségbe ütközünk: sokszor kőkemény csomókba áll össze a hosszú ideig tárolt cukor. Viszont sosem romlik meg, mert a cukorban képtelenek elszaporodni a baktériumoknak. A cukor esetében is csak arra kell figyelni, hogy hermetikusan lezárva tároljuk, így elkerülhetjük, hogy nedvessé váljon, és kívül tarthatjuk a nemkívánatos bogarakat is.

8. RÖVIDITALOK

Nem kell nagyon sietni kedvenc röviditalaink elfogyasztásával sem, hiszen ezekaz alkoholos italok száraz, sötét, hűvös helyen tárolva tovább is elállnak, mint az sokszor szükséges. Sok-sok összejövetelt kibírhat egy-egy üveg rum vagy vodka, ha megfelelően tároljuk, és bár az aromájából némiképp veszíthet, épp csak annyit, ami szinte észrevehetetlen. Így a bárszekrénnyel együtt akár a különlegesebb szeszes italok is öröklődhetnek generációról generációra.

9. SZÁRÍTOTT BAB

A száraz bab esetében az évek múltával a főzése több időt fog igénybe venni, mert a bab puhulási ideje is megnövekszik az idők során. 1-2 év elteltével előfordulhat, hogy már egyáltalán nem puhul meg, de tápértékéből még ekkor sem veszít, ezért a szavatosságát tekintve örökéletűnek mondható.

10. INSTANT KÁVÉ

Mélyhűtőben tárolva kedvenc instant kávénk is örökké a rendelkezésünkre áll majd, és még különösebb csomagolást sem igényel.

11. JUHARSZIRUP

Az instant kávéhoz hasonlóan a juharszirup is időtlen időkig eláll a fagyasztóban. Az amerikai palacsinták elengedhetetlen hozzávalójából érdemes is mindig egy keveset elraktározni.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment