10 történelmi érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál Miskolcról

A miskolciszemelvenyek.blog.hu ismét jelentkezett népszerű sorozatával, immár ötödik alkalommal. A szerző zolman reméli, hogy ezúttal is sok érdekességet, meglepő dolgot talált mindenki kedvére.

Rákóczi Miskolc foglya

Rákóczi Ferenc 1700-ban elhatározta, hogy a magyar felkelés élére áll a Habsburgok ellenében. November 1-én kelt levele azonban nem a franciákhoz került, Lungueval eperjesi kapitány a Habsburgokhoz sietett vele. Őt és párthíveit, Szirmay Istvánt, a három Vay testvér – Ádám, László és Mihály – és Okolicsányi Pál társaságában a nagysárosi kastélyban elfogták. Rákóczi könnyedén elmenekülhetett volna, de nem akarta terhes nejét mindenféle viszontagságoknak kitenni. A foglyokat Bécsújhelyre szállították, azonban oda el is kellett valahogyan jutni. Több helyen is meg kellett szállniuk, így Solani tábornok őrizete alatt két éjszakát Miskolcon töltöttek. Ekkor a ,,fogoly urakra” 478 forintot és 50 dénárt költöttek. A pihenő után a foglyok és fogvatartóik folytatták útjukat Bécs felé. Érdekesség még, hogy amerre Rákócziék elhaladtak, a nép sorfalat állt nekik és levetett kalappal tisztelgett nagysága előtt. November 7-én Bécsújhelyről sikerült megszöknie és 1703-ban újfent a szabadságért küzdők élére állt.

A Lévay asztaltársaság

Az avasi pincesorokon élénk társasági élet folyt a 19. század elejétől egészen a 20. század közepéig. ,,Nem is igazi miskolci polgár az, akinek nincs pincéje az Avason!” – tartotta a  mondás a miskolciak körében. Természetesen különböző asztaltársaságok is alakultak a pincékben. A Lévay József nevével fémjelzett közösség volt az első ilyen galeri az Avas-hegyen. A csoport tagjai közé tartozott Gyulai Pál, Arany János, Erdélyi János, Tompa Mihály. Minden egyes tagnak külön gravírozott pohara volt. Egy érdekes szokása is volt a társulásnak, ha valaki meghalt a tagok közül, akkor a poharát ugyanúgy teletöltötték borral, majd a földre öntötték a nedűt. Ezzel jelképezték, hogy még ő is velük van és közéjük tartozik. Ezeket a poharakat manapság a rimaszombati múzeum Tompa-szobájában őrzik, ott megtekinthetők.

Békekötés Diósgyőrben

A Diósgyőri vár legnagyobb történelmi eseménye az 1381-ben véget ért Velence elleni háborút lezáró béke aláírása. Magát a békét turini békeként ismerjük, mely Magyarország, a genovai köztársaság, a páduai fejedelemség, az aquileiai pátriarkátus Velence ellenében köttetett meg. Torinóban 1381. augusztus 8-án egyeztek meg a felek, szentesítésére azonban november 28-án került sor Diósgyőrben.

A beszámoló tovább olvasható a miskolciszemelvenyek.blog.hu weboldalán…

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment