10 legendás jelenet, amit csakis a véletlennek köszönhetünk

Teljesen mindegy, mennyire ragaszkodnak a filmesek az előre meghatározott tervhez, valami úgyis mindig félremegy. De szerencsére vannak, akik a bakikban és improvizációkban is kiszúrják a zsenialitást: így születnek olyan szekvenciák, mint például A sötét lovag kórházrobbantása, vagy Leonardo DiCaprio asztalra csapása a Django elszabadulban.

1. Casino Royale (2006)

Az operatőr valamiért elfelejtette megállítani a felvételt, amikor Daniel Craig épp a derékig érő vízben gázol. A végeredmény a Bond-filmek egyik legmaradandóbb és legszexibb képsora lett. Craig itt viselt fürdőnadrágját később 72 ezer dollárért (mai árfolyamon több mint 20 millió forintért) árverezték el.

2. Csillagok háborúja (1977)

Nem hiába panaszkodott Luke Skywalker arra, hogy nem lát semmit a rohamosztagosok sisakjában: van egy jelenet, amelyikben egyikük a nagy sietség kellős közepén beveri a fejét az ajtókeretbe. A mozzanatot végül nem vágták ki a filmből, és milyen jól tették!

3. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (2001)

Mindenkinek egészen biztosan megvan az a jelenet, amelyikben Gandalf beüti a fejét egy csillárba Zsákos Bilbó házában. Ez benne volt a tervben, a vágás utáni rész azonban már nem: Ian McKellen a fordulást követően akkorát bólintott az egyik túl alacsonyan lévő deszkába, hogy azonnal a fejéhez kapott. A színész zihálása és meglepett nevetése megtetszett Peter Jackson rendezőnek, így benne hagyta a jelenetet a filmben.

4. Esőember (1988)

Tom Cruise és Dustin Hoffman telefonfülkés jelenete a térszűke miatt már önmagában is kényelmetlen volt, de Hoffman improvizált szellentése csak még rosszabbá tette a helyzetet. Szerencsére Tom Cruise ezután sem esett ki a szerepéből, így a képsorból örök klasszikus lett.

5. Django elszabadul (2012)

A forgatókönyv szerint ebben a jelenetben Leonardo DiCapriónak simán csak kiabálnia és hadonásznia kellett volna, de a színész ehelyett egyszer az asztalra csapott, és sikerült is megvágnia magát egy üvegdarabbal. A kamera forgott tovább, és DiCaprio is karakterben maradt.

6. A sötét lovag (2008)

Chistopher Nolan második Batman-filmjében Jokernek nővérruhában kellett felrobbantania egy kórházat. Az igazi robbanószerek miatt Heath Ledgernek egyetlen esélye volt a mutatványra, de a detonátor valamiért bedöglött. Ledger folytatta a jelenetet, megrázta és megnyomkodta az eszközt, és végül felrobbant, aminek fel kellett robbannia.

7. A galaxis őrzői (2014)

Az Űrlordot játszó Chris Pratt gyakran ökörködött a forgatás alatt. A lenti jelenet is ennek a bizonyítéka: a mozdulat és az azt kísérő „bocsánat, fogalmam sincs, hogy működik ez a gép” sora nem csak hogy egyből bekerült a filmbe, de a rajongók a legemlékezetesebbek között emlegetik.

8. Harcosok klubja

Amikor Tyler Durden bunyózni tanítja Edward Norton karakterét egye parkolóban, utóbbinak csak lazán vállon kellett volna vernie ellenfelét. De mivel a jelenetben Brad Pitt arra kérte Nortont, hogy lepje őt meg, Norton inkább jól fülön vágta őt. Pitt fájdalma teljesen valós volt.

9. Mission: Impossible II (2000)

Az utolsó harcjelenetet a filmesek annyira valósághűvé szerették volna tenni, amilyenné csak lehet. Így amikor a kaszkadőr azt mondta Tom Cruise-nak, hogy ne fogja vissza csapásait, a színész megfogadta a tanácsot, és elemi erővel rúgta állon partnerét. A jelenetet felhasználták a végső változatban.

10. Szellemirtók (1984)

Bill Murray a legmagasabb szinten műveli az improvizációt filmjeiben, de a Szellemirtókban van egy rögtönzött jelenet, ami különösen megragadt mindenkiben. Ez pedig a híres „összenyálkázott” (angolul: „He slimed me!”) kifejezés, amit a zöld szellemmel vívott első összecsapás után ejt el.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment