Az NBI-ben még az utolsók is megengedhetik maguknak, hogy válogatott focistákat vegyenek külföldről

Saláta Kornél 40-szeres szlovák válogatott, Galin Ivanov négyszer játszott a bolgár válogatottban. Mindketten most télen szerződtek az NBI tökutolsó helyezettjéhez, a szombathelyi Haladáshoz. 

Jó, Saláta már 34 éves, 2017-ben volt utoljára szlovák válogatott, de a 30 éves Ivanov tavaly ősszel a Nemzetek Ligája meccsein végig a bolgár keretben volt, háromszor pályára is lépett a bolgár válogatottban, a szlovénoknak gólt lőtt. Ivanovot hívta a bolgár bajnokság harmadik helyén álló Levszki Szófia is, de a támadó szerint a Haladástól jobb ajánlatot kapott. Bolgár hírek szerint 160 millió forintot kereshet Szombathelyen másfél év alatt. 

Ivanov múlt héten mutatkozott be a Haladásban, csereként kapott egy félidőt a Mezőkövesd ellen. A Haladás vereséget szenvedett, ezzel – bár van még 11 forduló a bajnokságból – nagyjából el is dőlt, hogy a szombathelyi csapat jövőre másodosztályú lesz. 

Gheorghe Grozav is a kiesés ellen küzd a csapatával az NBI-ben. A 27-szeres román válogatottat szintén télen igazolta le az NBI másik kiesőjelöltje, a Kisvárda. A Kisvárda utánpótlás szakmai igazgatója, Nagy Sándor büszkén jelentette be, hogy  „az egyik legértékesebb román labdarúgót sikerült leigazolnia felnőttcsapatunknak, ő lehet az egyik legjobb futballista a magyar ligában”. Grozav légióskodott korábban Belgiumban, Oroszországban és Törökországban. Az utolsó csapata a Dinamo Bukarest volt, ahonnan azután küldték el tavaly ősszel, hogy a harmadosztályú Csíkszereda elleni kupameccsen a büntetőpárbajban a kapu fölé panenkázott egy 11-est. Ha belövi, továbbmegy a csapata, kihagyta, kiestek, mennie kellett. 

Grozav az NBI utolsó előtti helyzettjénél

A Kisvárda utánpótlás szakmai igazgatója szerint a román sajtó lehúzta a játékost az átigazolás miatt, de Cosmin Contra szövetségi kapitány szerint ha rendszeresen jó teljesítményt nyújt, és rúgja a gólokat, akkor Kisvárdáról is behívja a válogatott. A góllövés egyelőre nem megy, három meccsen egy gólpasszt adott.

Grozav nem fogja idegennek érezni magát Kisvárdán. Az NBI újonca tavaly nyáron szerződtetett 3 brazilt, 5 ukránt, 3 románt, egy görögöt és egy szerbet. Vagyis simán felállhatnának 11 légióssal, és még két külföldi cserével. Télen két ukrán és a görög játékos elment, de így is emelkedett a keretben lévő légiósok száma, mert jött helyettük egy másik görög, egy ukrán, egy portugál és a román válogatott Grozav. A kezdőben tavasszal két magyar kapott helyet, az egyik az a Horváth Zoltán, akit első fokon éppen most ítéltek el bundázás miatt. A Kisvárda utolsó előtti jelenleg az NBI-ben.

A cikk folytatása itt.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment