Súlyos balesetek Lillafüreden – buszok a Garadnában

Az idősebb olvasóim közül biztosan sokan emlékeznek arra az esetre, melynek híre az egész országot bejárta. A miskolci tömegközlekedés legnagyobb balesete szerencsére nem járt halálos áldozatokkal, mindenki felépült a szerencsétlenség után. Azonban arra bizonyosan senki nem emlékszik, hogy nem ez volt az első ilyen jellegű tömegszerencsétlenség azon a környéken. De nézzük először a közelmúltban történt esetet – hívja múltidézésre az olvasóit a Miskolci Szemelvények blog.

1972. október 5-én, fél négy után öt perccel történt a drámai esemény. A Miskolci Közlekedési Vállalat 15-ös jelzésű autóbusza, melyet K. Béla gépkocsivezető irányított, összeütközött a 3. számú volán tehergépkocsijával, melyet B. János vezetett. Az autóbusz vezetője nagy sebességgel haladt, ennek következtében áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ott éppen a szabályosan közlekedő ZiL teherautónak ütközött. A busz 26 utast szállított.

 

Az autóbusz kiemelése összehangolt munkát kívánt. Fotó: Utánam, srácok! II. – Autóbusz a Garadnában, 143. oldal.

 

,,Az ütközés következtében az autóbusz a tehergépkocsit kb. 10 méterrel visszatolta az úttest menetirány szerinti jobb oldalára, az autóbusz pedig egy hossztengely körüli átfordulással az út jobb szélén lévő mintegy 6 méter mély szakadékba, kerekeivel felfelé, bezuhant.” – Észak-Magyarország, 1972. október 6., Szakadékba zuhant az Ómassai busz.

 

img_20181011_112632.jpg

Észak-Magyarország, 1972. október 8.

 

,,A baleset helyszíne olyan, mintha bomba robbant volna. Az egyik oldalon le van tarolva a sziklafal, amelynek valószínűleg a teherautó ütközött, az úttest tele van üvegcseréppel, kifolyt gázolajjal, letört autóbusz-alkatrészekkel. A másik oldal pedig, ahol tulajdonképpen a Hamori-tó végződése képezi a mély szakadékot, ahová az autóbusz zuhant, szintén sokáig nem fogja kiheverni ezt a balesetet, hiszen minden növényzet letarolt, kisebb fákat kidöntött a nagy gépjármű.” – Észak-Magyarország, 1972. október 6., Szakadékba zuhant busz.

Húsz ember sérült meg a balesetben, nyolcan súlyosan, tizenketten könnyebben. Az autóbusz vezetője életveszélyes sérüléseket szenvedett.

 

Észak-Magyarország, 1972. október 6.

 

A patakba zuhant buszt csak napokkal később tudták kiemelni a helyszínről. Az eset könnyen tragédiával végződhetett volna, de szerencsére csak egy rossz emlék maradt a buszon utazók számára, mindannyian felépültek sérüléseikből.

A cikk folytatása itt.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment