Pszichiátria – Segítség vagy megtévesztés? – nemzetközi vándorkiállítás Miskolcon

A Miskolci Életjobbítók szervezésében szeptember 13-án Miskolcra érkezik az a tényfeltáró kiállítás, amelyet több mint 40 évnyi, a pszichiátriai visszaélések terén végzett kutatások egyedülálló eredményét mutatja be. Ezen anyagok, dokumentumok egy jelentős része e kiállításon kívül másutt nem tekinthető meg.
A kiállítás részét képező dokumentumfilmek több mint 160 emberrel – köztük professzorokkal, orvosokkal, szakértőkkel, valamint áldozatokkal – készített interjúkat, ritkán látható dokumentumfelvételeket mutatnak be olyan témákban, mint például hogyan járultak hozzá pszichiátriai elméletek a holokauszt és az apartheid létrejöttéhez, kik és hogyan fejlesztették ki a ma már többnyire embertelennek tartott pszichiátriai agyműtéteket és sokk-kezeléseket (illetve hogy ezeket hogyan használják napjainkban), hogyan jutottunk odáig, hogy világszerte mintegy 17 millió gyermekkel szedetnek függőséget okozó pszichiátriai szereket – és számos más olyan adatot, amelyek a nagyközönség számára másutt nem hozzáférhetőek.
A téma – bár nem vidám – sokkal alapvetőbben érinti a saját és családunk, barátaink, gyermekeink életét, mint az elsőre látszik. Magyarországon az OPNI (Lipót) bezárása óta a téma különösen aktuálissá vált.
A „Pszichiátria: Károkozás és halálesetek” című kiállítás 2006 óta Európa számos országában mutatkozott be nagy sikerrel, hogy a döntéshozók és a nagyközönség figyelmét felhívja mindazokra a pszichiátria területén történő emberi jogi problémákra, amelyek megoldást sürgetnek. A kiállítás számos magyar nagyvárosban is bemutatásra került már, az elmúlt években több mint 20 ezren tekintették meg személyesen, illetve a médián keresztül milliókhoz jutott el a kiállítás híre és üzenete.

A kiállítás október 9-ig látható a Kazinczy utcában.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment