Miskolci ápoló a szakmák olimpiájának dobogóján

Jó problémamegoldó képesség, talpraesettség, kiváló angol nyelvtudás és persze a szakmai ismeretekben való jártasság – korábbi oktatója szerint ezek mind jellemzik a EuroSkills-en, vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnokságán az ápoló szakmában hazánkat képviselő Varholik Dávidot. A fiatalember ezüstéremmel tért haza Budapestről. „Nagy büszkeség ez Miskolc és az itteni szakképzés számára is”, mondta el Bihall Tamás BOKIK-elnök.

 – Kujan István beszámolója / Minap.hu

A EuroSkills látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. Varholik Dávid – aki egyébként gimnáziumi tanulmányait követően jelentkezett az MSzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumába, hogy szakképesítést szerezzen – osztályfőnöke javaslatára indult az országos előválogatón. Innen hét társával jutott tovább, majd egy újabb „rostát” követően hárman kezdhették meg tavasszal a felkészülést. Végül Dávidot választották ki, aki képviselhette hazánkat a nemzetközi versenyen ápoló szakmában. Mentora Fehér Zsuzsanna volt.

– Nagyon fontos volt számomra az az alap, amit itt, a Ferencziben sajátítottam el – mondja érdeklődésünkre a bő egy éve már a megyei központi kórház kardiológiai osztályán dolgozó Dávid, aki hozzá is teszi: a versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha valaki mozgott, dolgozott kórházközegben, ha már gyakorlatban is tudja alkalmazni azt, amit elméletben megtanult.

A felkészülés ideje alatt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is támogatta a fiatal ápolót, egyfajta ösztöndíjjal segítették. A versenyen aztán komoly kihívást jelentő feladatokat kellett megoldania Dávidnak, de akár sebkötözésről vagy otthonápolásról, kórházi ellátásról volt szó, mindenhol megállta a helyét. Ezüstérem lett a jutalma.

– Amikor a magyar válogatott megkapta az első érmet, már akkor úgy örültünk, mintha mindenki nyert volna, teljesen fel voltunk pörögve. Aztán ahogy közeledtünk az eredményhirdetésben az én kategóriámhoz, már majd’ kiugrott a szívem. Ahogy aztán kimondták, hogy a finn lány kapja a bronzérmet, akkor már éreztem, hogy az első kettő között ott leszek. Bevallom, az ezüstnek legalább úgy örültem, mintha én nyertem volna meg a versenyt – meséli Dávid, aki hozzáteszi: hihetetlen érzés volt felállni a dobogóra, és igazán csak másnap fogta fel, mi is történt vele.

A fiatal miskolci ápoló november elején áll újra munkába. Tervekből elmondása szerint egyre több van, kinyílt számára a világ. Cél egy diploma megszerzése, mesterképzést is el szeretne végezni, aztán szeretne oktatni, de pontosan tudja: addig még nagyon sokat kell tanulni, dolgozni.

– Hogy miért ajánlom a fiataloknak az ilyen versenyeken való részvételt? Egyrészt nagyon sok embert ismerhetünk meg, másrészt rengeteg tapasztalatot, kapcsolatot szerezhetünk. Ugyanakkor fel is figyelnek az emberre, könnyebb így karriert építeni – sorolja.

– Ez egy fantasztikus eredmény, nagyon büszkék vagyunk Dávidra, örülünk a dobogós helyezésének – mondja Zsúdel Antónia Orsolya, a Ferenczi tagintézményvezetője. – Sikere üzenet is a fiatalabb korosztályoknak, hogy kitartással és tehetséggel ilyen eredményeket lehet elérni, hogy érdemes a Ferenczibe jelentkezni, és akár az ápoló szakot választani. Igyekszünk magunk is felhívni a figyelmet az ápolói szakmára, hiszen hiányszakma.

Az iskola gyakorlati képzést is kínál, részben a demonstrációs szaktantermekben, részben pedig a kórházban tölthetik gyakorlatukat a diákok. Jelenleg három gyakorló ápoló osztályuk van, mintegy 60 fővel, az erre épülő ápolói szakmát sokan választják.

Dávidot egy korábbi országos versenyre osztályfőnöke, Csopják Judit készítette fel – ezt a megmérettetést egyébként megnyerte a fiatalember. Tanára úgy emlékezett rá, hogy Dávid jó eredménnyel végezte el az iskolát, de igazán akkor pörgött fel és akkor kellett „mint egy jó lovat, szinte visszafogni”, amikor az EuroSkills-re való felkészülésnél a legjobbak közé bekerült.

– Dávid egy nagyon lelkes, empatikus, tisztelettudó fiatalember, akinek nagyon jó a problémamegoldó képessége, talpraesett, és felismeri azokat a helyzeteket, amelyek az egészségügyi szakmában elengedhetetlenek. Élmény volt vele dolgozni – mondja a tanárnő, aki felidézi azt is, hogy a fiatal ápolót többször visszahívták már az iskolába, hogy sikereiről meséljen az őt követő generációknak.

– A diákjaink tágra nyílt szemekkel figyelték, volt, aki csodálkozott is talán egy picit rajta, hogy ilyen is lehet! Az EuroSkills a szakmák olimpiája, felhívtam rá a figyelmet magam is. És most újra van olyan diákunk, aki már jelezte: ha lesz rá lehetősége, szeretné kipróbálni magát.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmaz az eredmény kapcsán, hogy „Miskolc és a miskolci szakképzés számára is nagy büszkeség és öröm Dávid sikere”.

– Azt reméljük, hogy a helyi szakképzés fejlesztésére erőteljesen felhívja a figyelmet az eredmény, hiszen egy szakmában nemzetközi versenyen ezüstérmet szerezni nagyon-nagy dolog. Dávid ezért az eredményért nagyon megdolgozott. Biztos vagyok abban is, hogy életének egy meghatározó eseménye volt ez, pozitív kimenettel lesz az életére. Előtte a világ, az elhelyezkedésével szerintem nem lesznek gondok. Azt reméljük, hogy nagyon sok fiatal példát fog ebből meríteni – fűzi hozzá az elnök.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment