Miskolc alpolgármestere gyújtotta meg a második Hanuka-gyertyát

A miskolci zsidó közösség a városvezetéssel közösen ünnepelte a Hanuka második napját Miskolcon kedden. Az ünnepi program keretében bemutatták a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon elnevezésű, több helyszínből álló turisztikai projektet. Az 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból megvalósuló beruházás célja, idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása, az észak-keleti régió zsidóság háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségének bemutatása, megőrzése. E mellett a pályázók szándéka az volt, hogy növeljék a környék idegenforgalmát, munkahelyet biztosítsanak, azaz hozzájáruljanak a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A projekt öt helyszínen valósul meg: Makón a zsinagógát újítják fel, illetve az egykori Mikvéről lesz kiállítás, valamint a temetőbe vezető utat építik meg. Nyírtasson zarándokközpont épül. Nagykállón imaszoba kialakítására kerül sor, valamint Taub Eizik Izsák csodarabbi emlékhelyet alakítanak ki. Sátoraljaújhelyen vendégszállás, látogatóközpont és mikve épül. Miskolcon pedig kiállítóközpontot hoznak létre, mindezt a helyi zsidó közösség együttműködésével.

“A világ minden tájáról, de elsősorban Izraelből és az Egyesült Államokból, valamint Kanadából várhatóak zarándokturisták a projekt helyszínein – ismertette Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke. – Ugyanakkor célunk, hogy Miskolcon és Sátoraljaújhelyen is megteremtsük azokat a kiállítási helyeket, amelyek akár osztálykirándulások helyszínéül is szolgálnak. A XXI. századi öntudatos zsidó élethez hozzátartozik a múlt megismerése, megértése és emlékeink ápolása.” Az elnök a következőkkel fejezte be beszédjét: “Hanuka csodája – miszerint nyolc napig égett a szentélyben az egy napra elegendő olaj – ma is azt tanítja nekünk, hogy múltunk és hagyományaink megőrzése kötelességünk, de a jelenben kell élnünk, itt kell álmodnunk és azért kell tennünk, hogy itt és most minél teljesebb életet élhessünk.”

Az ünnepségen résztvett dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere is, aki hangsúlyozta, a város örömmel fogadja a turisztikai projektet, amely újabb elemmel teszi gazdagabbá Miskolc belvárosát. Kiemelte: “A város számára gyarapodást, épülést és a kulturális élet fellendülését hozták a történelmi egyházak, amelyekkel Miskolc hagyományosan gyümölcsöző és szerves kapcsolatban áll évszázadok óta. A zsidó örökség bemutatásával egyszerre emlékezünk a múltra, változtatjuk meg a jelent és építjük a jövőt Miskolcon. Olyan turisztikai tartalék rejtőzik ebben a projektben, amely reményeink szerint támogatni fogja a dinamikusan fejlődő miskolci turizmus további bővülését.”

A sajtótájékoztató után dr. Kiss János, Heisler András és Markovics Zsolt főrabbi közösen gyújtottak gyertyát a Hanuka második napjának alkalmából.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment