Miskolc a törvényhatósági joggal felruházott város

A miskolciszemelvények.blog.hu ezúttal Miskolc város ünnepének alkalmából tett visszatekintést:

– írta: zolman –

Ezen a szép napon ünnepeljük szeretett városunk napját. De miért is? Mit kell tudnunk erről az ünnepről? Erre keressük a válaszokat ebben az írásomban. Miskolc évszázadokon keresztül próbálta megszerezni függetlenségét, szabad státuszát, majd a szabad királyi városi címet. Ilyen-olyan okok miatt ez nem sikerült, csak a 20. század elején érte el városunk vezető testülete azt az eredményt, hogy – a szabad királyi város megnevezés ekkor már a múlté volt – elnyerhesse az önálló törvényhatósági joggal felruházott város büszke címét.

Miskolc az elmúlt évszázadok során kereskedőváros volt, gazdag szőlő- és gyümölcskultúrával. A kereskedelmet a 19. század folyamán felváltotta az ipar, a szocialista időszakban is ezt a képet mutatta a város magáról, majd a rendszer összeomlása után az útját kereste, talán mostanában mondható el, hogy megtalálta új arculatát, turisztikai és kulturális központja szeretne lenni egész Észak-Magyarországnak. Abban az időszakban, amikor ezt a büszke címet elnyerte Miskolc, még a kereskedelmi és ipari központ is volt a régióban Kassa vezető szerepének árnyékában.

Hivatalosan 1909. január 1-jétől szerezte meg városunk az önálló törvényhatósági jogot, ez az a dátum, amely örökké emlékezetes lesz a miskolciak számára.

,,(…) szentesítést nyert 1907. évi deczember hó 14-én. Kihirdetett az Országos Törvénytárban 1907. évi deczember hó 16-án.”

Az indoklás szerint 1909. január 1-jétől él a jog, a feltételeit 1908-ban kell megteremteni. Városunk és a megye egy évet kapott tehát arra, hogy rendezzék még függőben lévő ügyeiket, vitáikat.

A teljes blogbejegyzés tovább olvasható a miskolciszemelvények.blog.hu weboldalán

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment