Mert nem vagyunk rabszolgák! – harsogott Miskolcon is

42 napja tart a tiltakozáshullám a rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen. A december közepi nagy tiltakozási hullám januárban tiltakozási napokban sűrűsödött össze. Ma közel 60 helyen tüntetnek a kormány intézkedései ellen, helyi civilek, szakszervezetek, pártok. A Mérce több városból is élőben közvetít majd, és késő estig beszámol a tüntetésekről.

Legalább ezren tüntetek Miskolcon, a tüntetők megtöltötték a Városháza előtti teret. Több szakág, az ápolók és az ipari dolgozók képviseletében is röviden de érzékletesen írták le a Városháza előtti miskolci tüntetésen, milyen elviselhetetlen helyzetet teremt a túlóra a kétkezi munkások számára.

Az ápolók képviselője kiemelte: „A kormánnyal szemben azonban mi nem hagyjuk magukra a rászorulókat!”

A szociális dolgozók képviselője szerint a szakmát sokan szeretik, „a kormánymédia miatt azonban a szakma presztízse jelenleg nulla.”

Ugyanakkor a felszólaló szociális munkás kiemelte, sztrájkolni ők nem tudnak. Utána egy tanár is felszólalt, mondván 25 éve vár helyzete rendezésére. „Tanú nincs, érdekvédelem nincs, kussolás van!” – zárta beszédét.

Utánuk Szabó Ferencné, a Vegyipari és Műszaki Munkások Független Szakszervezete beszélt, aki kiemelte

„A jelenlegi MT nem más mint a dolgozók elnyomására összeállított szabálykönyv” ezért annak eltörlését is követelik.

Hajdú Antal, a VASAS szakszervezet megyei elnöke valódi érdekegyeztetést, és a magyar sztrájktörvény átírását, valódi sztrájkjogot követelt, ennek hiányában szerinte a munkások teljesen védtelenek. Ő is kiemelte, az elégséges szolgáltatásról való egyeztetése minden sztrájkpróbálkozást ellehetetlenítenek. „Kiherélt szakszervezeti jogosítványokkal nem létezhet munkahelyi érdekvédelem. […] Mert nem vagyunk rabszolgák!” – mondta.

Beszéde után egy buszvezető például arról beszélt, 2008 óta tíz buszvezető halt meg munka közben, akiket a korkedvezmény már nem védett meg.

Egy szennyvízaknákban dolgozó arról számol be, náluk a túlórák már réges régen túllépték az értelmes keretet, és egészségi állapota olyan rossz, hogy azt sem tudja, megéri-e a nyugdíjkorhatárt.

Baranyazi Zoltán, a közúti közlekedési szakszervezet helyi elnöke erre válaszul követelte egy sokkal rugalmasabb nyugdíjrendszer kidolgozását. Sokan, akik nehéz fizikei körülményeknek, fokozott készenlétben vagy az időjárási viszontagságok között kell végezniük a munkát. Nekik szerinte jár a korkedvezmény.

A felszólalásokat az MSZP helyi szervezete élőben is közvetítette:

Posted by MSZP Miskolc város és környéke helyi szervezete on Saturday, January 19, 2019

Miskolcon is csatlakoztak az országos demonstrációhoz! Élőben a Mércén.Szöveges közvetítésünk a nap eseményeiről:https://merce.hu/2019/01/19/kozel-60-helyen-tuntetnek-a-rabszolgatorveny-es-a-kormany-politikaja-ellen-percrol-percre-a-mercen/

Posted by Mérce on Saturday, January 19, 2019

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment