Megnyúltak a kórházi várólisták

Tíz éve 105, mostanában 530 nap után kerül sor megyénkben csípő­protézis-műtétre.

A világhálón bárki utánanézhet, hogy az ország különböző pontjain milyen hosszú a sor bizonyos beavatkozásoknál. Akadnak olyan intézmények, ahol csupán 1-2 hét várakozási idő előzi meg a prosztatamegnagyobbodás miatt kiírt műtéteket, míg máshol négy hónapot várnak ugyanerre az operációra a betegek. A nőgyógyászati operációkat viszonylag gyorsan, háromhetes előrejegyzéssel végzik Debrecenben és Miskolcon is, ám a mandulaműtétekre több mint két hónapot várnak a megyénkben élő betegek. A csípő- és a térdprotézisek beültetésénél a legnagyobb a túljelentkezés továbbra is, ám a tíz évvel ezelőtti adatok tovább romlottak: korábban átlagosan 105 napot vártak az érintettek ezekre a beavatkozásokra, ám jelenleg a térdprotézis beültetését megyénkben 625 nap várakozási idő előzi meg.

Nyilvánosak a kórházi várólisták, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján, ahol bárki utánanézhet, a különböző régiók intézményei közül hol kerülhet leghamarabb sor bizonyos beavatkozásokra. A szabad orvosválasztás ugyan lehetővé teszi, hogy útra keljünk és lakóhelyünktől távolabbi kórházakba vonuljunk be, feltéve, ha fogadnak minket, ugyanis nem mindenhol van erre kapacitás.

Tíz évvel ezelőtt még arról adtunk hírt, hogy hazánkban hasonlóan a többi európai államhoz a nem sürgős beavatkozásokra általában három hetet kell várni, napjainkban viszont alig akad olyan műtét, amelyet mindössze 2-3 hetes várakozás előzne meg.

A mandulaműtétekre az előjegyzést követően Debrecenben 31, Nyíregyházán 42, Miskolcon 63 nap múlva kerülhet sor. A szürke hályog eltávolítása esetén Debrecenben 95, Miskolcon 53, Kazincbarcikán pedig 57 nap türelmet kérnek a betegtől.

A nőgyógyászati beavatkozásokat viszonylag gyorsan, 24 napos várakozási idő után végzik a borsodi és a hajdú-bihari megyeszékhelyen is. A prosztata jóindulatú megnagyobbodásából fakadó bajokat Miskolcon hamar, csupán 8, Egerben 58, Debrecenben viszont már 119 nap múlva orvosolják. A leghosszabb sorok továbbra is a csípő- és a térdprotézis beültetését előzik meg.

Lapunk 2008-ban arról számolt be, hogy ezekre az operációkra átlagosan 105 nappal előtte jegyzik elő az érintetteket, ez az idő napjainkban jóval több, az egriek átlagosan 284, a megyénkben élő páciensek pedig 530 napot sorakoznak a virtuális listákon.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment