Konzerveket ajánlottak a kirándulóknak a Szakma Sztár Fesztivál dobogós miskolci ikrei

A Tóth testvérek fantasztikus sikerével zárult április végén a Szakma Sztár verseny döntője Budapesten – írja a Borsod Online. Az MSzC Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium diákjai, akik egyébként ikrek, mindketten dobogós helyezést értek el kereskedő szakmában.

Gabriella a második helyezést szerezte meg, Klaudia pedig bronzérmes lett. A szakgimnáziumnak egyébként négy tanulója is bejutott a döntőbe.

Hatalmas élményt jelentett a verseny a két lány számára. De nemcsak ezért érte meg küzdeni, hanem azért is, mert a kiváló eredmény mentesítette őket a szakmai vizsgától. Klaudia és Gabriella ugyanis tavaly érettségizett, az idén pedig a szakmai képesítést szerezték meg iskolájukban.

Gabriella azt mesélte lapunknak, hogy a Szakma Sztár versenyt az iskolájuk minden tanulója jól ismeri, hiszen ezen minden évben indulnak berzés diákok.

– Az idei versenyen az egész osztály elindult. A legjobbak jutottak a középdöntőbe. Ez három részből állt: áruismeretből, marketingből és gyakorlatból. A budapesti döntőbe, azaz a Szakma Sztár Fesztiválra már csak a 6 legjobb versenyző jutott – sorolja Klaudia az előzményeket. Itt sem lehetett lazítani, hiszen a döntő is sok részből tevődött össze, és gyűjtögetni kellett az értékes pontokat, százalékokat.

– Az első nap adminisztrációs feladatokat kellett megoldanunk, valamit ajándékcsomagot készítenünk. A második nap meg kellett mutatni, hogyan tudunk eladni magyar és idegen nyelven, a harmadik nap pedig az eredményhirdetésé volt. Számomra az eladás és a csomagolás volt a legizgalmasabb feladat. Mert nemcsak a megadott termékekből kellett készítenünk egy ízléses ajándékcsomagot, hanem egy asztalt is fel kellett díszítenünk a tavasz jegyében. Az eladás pedig azért volt nehéz, mert különböző konzerveket kellett ajánlani a kirándulni indulóknak, de beszélni kellett a kenyér- és olajsütőkről, valamint a babaápolási cikkekről. A verseny után nem tudtunk semmi biztosat, mivel nem ismertük a vetélytársak eredményét, de azért reménykedtünk, hogy ott leszünk a legjobbak között – emlékszik a verseny izgalmaira Gabriella.

Hozzáteszi: a döntő után, mivel kiváló helyen végeztek, állásajánlatot kaptak a dm Drogerie Markt Magyarország Kft.-től. Nyáron ki is használják a lehetőséget. Gabriella már tudja, melyik miskolci üzletben fog dolgozni, de mivel egy helyen nem dolgozhatnak mindketten, Klaudia még most keres magának nyári munkahelyet.

Azért csak nyárit, mert szeptembertől szeretnének továbbtanulni a Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing szakán.

– A kereskedő szakma nagyon szép hivatás, mert igaz, hogy sok türelem kell a vásárlókhoz, de az ember mindig új dolgokat tanul. Szeretem azt is, hogy kereskedőként folyamatosan emberek között lehetek, nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki valami miatt felidegesítene – vall a szakma szépségéről Gabriella.

Klaudiától megtudjuk, ő leginkább a csomagolás miatt izgult a döntőben. Bár ez nem nehéz feladat, de kevés volt az idő és sietni kellett. Közben figyeltük, hogy a versenytársak milyen csomagot készítenek, de megállapítottuk, hogy mindegyik szép. A szóbelin pedig kicsit váratlanul érte a konzerves feladat, mert a középdöntőben már szerepelt egy hústermékekről szóló feladvány, és ezért azt gondolták, hogy a döntőben ez a téma már nem tér vissza. Egyébként kirándulásra indulóknak kellett ajánlani különböző termékeket.

– Fantasztikus élmény volt számunkra a Szakma Sztár verseny. Előzőleg már hallottunk róla élménybeszámolókat tanárainktól és az iskolatársaktól, de nem gondoltuk, hogy ilyen színvonalas lesz az egész. Hatalmas területen zajlott, és különleges volt a hangulata amiatt, hogy sok-sok szakma képviselője egyszerre versenyzett.

Klaudia elárulja, ő is nagyon kedveli a kereskedő szakmát, mert szeret az emberekkel ismerkedni, beszélgetni, nap mint nap újat tanulni, ez a pálya épp erről szól.

– ÉM-HE –

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment