Az angol trónörökös magyar huszárai Miskolcon

Albert Edward walesi herceg, a későbbi VII. Edward angol király 1888-ban Miskolcra látogatott. Tette mindezt azért, mert a Miskolcon állomásozó 12. huszárezred tulajdonosa lett – írja a zolman a miskolciszemelvenyek.blog.hu legújabb bejegyzésében.

Október elsején érkezett városunkba és tartotta szemléjét az ezrede fölött. Mindez szinte napra pontosan 130 éve történt. Írásom elsősorban Szendrei János könyve és a Vasárnapi újság cikke alapján készült.

Melyik európai kisváros ne bolydulna fel, ha az angol trónörökös érkezne látogatóba hozzájuk? Miskolcon is ez történt természetesen 1888 októberében. Edward a déli órákban érkezett vonattal Miskolcra. Díszes küldöttség várta, és persze több ezer miskolci is az állomás környékén tolongott, hogy legalább egy pillantást tudjon vetni a nagy hírű vendégre.


 

A 12. huszárezred

,,A 12. huszárezred 1800-ig viszi vissza eredetét, s a század első ötven évében maga József nádor volt a tulajdonosa. 

Számos hadjáratban is részt vett az ezred; 1805-ben Német- és Olaszországban küzdött, 1809-ben Lengyelországban, 1813-ban ismét Németországban hullatta vérét, 1814-ben Francziaországban, 1821-ben Olaszország csatatérein látjuk vitézül harczolni s 1848 és 1866-ban Csehországban.” – írja a Vasárnapi újság 1888-ban (35. évfolyam, 45. szám).

1848-ban az ezred Csehországban állomásozott. Nem engedték őket haza, hogy nehogy támogatni tudják a forradalmat és szabadságharcot, ezért tömegesen szöktek meg ezredüktől. Állítólag még az 1860-as években is voltak cseh börtönökben olyan, a hazájukat szolgálni akaró magyar 12-esek, akiket annak idején szökésen kaptak.


12 óra 11 perckor robogott be a vonat, ekkor a katonazenekar rázendített rögtön az angol himnuszra. A trónörökös huszárezrede ezredesi egyenruhájában lépett ki a királyi vonatkocsiból. Eszterházy Lajos herceg, gróf Bréda Lajos huszárszázados, Ellis angol tábornok, Phips angol konzul és Fraser angol katonai attasé társaságában megszemlélte a pályaudvaron a tiszteletére felállott díszszázadot – akik egyébként a kíséretét adták -, majd a közönség éljenzését kedélyes integetéssel fogadta. A váróterem előtt egy lovat hoztak a részére, amelyre azonnal felült, megköszönve a pompás ajándékot. Az egykorú leírás szerint:

,,A trónörökös daliás, férfias alak, szép és megnyerő arczvonásokkal. A huszárezredi egyenruha elegánsul simul termetéhez s lóhátról valóban oly délczegül néz ki, hogy a született magyar ezredesek sem tesznek túl rajta az elegánczia és lovaglási ügyességben.” (Szendrei J. Miskolc története és egyetemes helyirata IV. 295. oldal)

 

img_20180822_202936.jpg
A walesi herceg magyar ezredesi egyenruhában. Fotó: Vasárnapi újság 35. évfolyam, 45. szám.

Az indóházat otthagyva egyenesen a huszárezredéhez ment a gyakorlótérre – mely nem volt messze, ezrede a vasút mellett gyakorlatozott -, ahol három százada várta, egy tiszteletére rendezett díszgyakorlat keretében. Anderle ezredes vezetésével tisztelegtek az új ezredtulajdonos előtt. Ezután a herceg Foresti ezredessel – és az udvari kocsival, melyet Bécsből szállítottak ide számára – a városba hajtott és elképedve nézte a Miskolcot, mely teljesen fel volt lobogózva, így adta tudtul számára nagyrabecsülését. Fél kettőkor foglalta el ő és kísérete a szállását a Három Rózsa szállóban, ahol összesen hét szobára tartottak igényt.

A teljes szemelvény tovább olvasható ITT

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment