A Vasas rövidesen új életre kel

A Vasas Művelődési Központ egyik ikonikus építménye Miskolcnak. Az 1970-es években épült meg, és generációknak fűződik valamilyen emléke hozzá. A masszív, magából szocreál “feelinget” árasztó létesítmény (előtte a Munkástrón című szobor ékeskedik) megélt szebb napokat is. Most azonban új kapuk nyílhatnak meg előtte, hiszen “eladósorban van”, mi pedig körülnéztünk 360-as kameránkkal – írta pár hónapja a Hírek360.hu.

Nos, a hír megjelenése óta elkezdődött, és rövidesen be is fejeződik egy beruházás, melyet az új tulajdonos finanszíroz. Az átalakítások után egy oktatási célú, szerszám-kereskedelemmel, raktározással és a hozzá kapcsolódó irodai háttérrel rendelkező létesítmény működik majd, ahol a fiatalok egy valódi gazdasági társaság működése közben sajátíthatják el a manapság egyre fontosabb szakma minden mesterfogását.

Ám amíg erre sor kerül, olvassuk el a Vasassal kapcsolatos rövid visszaemlékezést!

Így nézett ki a Vasas közvetlenül az építése után, még a homlokzatát díszítő felirat nélkül. A 70-es években, első tulajdonosa a közeli gyár, a Lenin Kohászati Művek volt, és ekkoriban fő funkciójaként különböző rendezvényeknek adott otthont. Elsősorban kulturális események, de gyakoriak voltak a pártmegmozdulások, illetve végső soron akármilyen programok.

Sok iskola itt rendezte meg a báljait, ünnepségeit, amik számos fiatal generációnak “égették bele” ilyen-olyan anekdotákkal az épületet az emlékezetébe. De hogy az örökifjakról szóljunk, szamovár, azaz ismerkedési klubok is zajlottak a Vasasban. Majdnem fél évszázad alatt sok mindent megélt az épület.

Aztán a 2000-es évek elején magántulajdonba került, és az utolsó időkben egy alapítványi iskolának adott otthont, kulturális-oktatási célokat szolgált ki. A színházterem picit funkciót váltott , hiszen a padlón sárga csíkok jelöltek egy improvizált sportpályát, de azért még mindig impozáns: 224 ülőhely, 600 fős befogadóképesség.

A terasz egyedi különlegessége az épületnek, egy kávézóterasznak ideális helyszíne lenne itt.

A cikkben megjelenő képeket a Miskolc a múltban Facebook-csoportban találtuk, és ezúton is köszönjük a feltöltőknek, hogy közkinccsé tették őket.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment