A Földes csak a tizedik lenne? – torzított lista a középiskolákról

Miközben a Földes Ferenc Gimnázium még mindig a város egyik legjobb gimnáziumának számít, megdöbbentünk azon a listán, amely országos szinten a 204. helyen említi az intézményt. Ez a rangsor a Legjobbiskola.hu oldalán jelent meg, és ha a városi összesítést nézzük, akkor is csupán a tizedik helyen találjuk Miskolc emblematikus alma materét. Mi lehet az oka? – erről Veres Pált, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatóját kérdeztük.

Felháborodással tanulmányoztam ezt a besorolást – fogalmazott az intézményvezető. – Az Oktatási Hivatal honlapján található érettségi eredmények listája ugyanis egy adott intézményben érettségizett összes tanuló eredményét tartalmazza, amiben benne vannak a nappali tagozaton és a felnőttképzésben érettségizettek is. Az érettségiző évfolyamaink hozzávetőleg harmada a felnőttképzésben végez, tehát nem nappali tagozaton. Egy ilyen elemzés célja az lenne, hogy a nappali tagozatra jelentkező gyerekek és szüleik számára nyújtsanak segítséget az iskolaválasztásban. Ennek megfelelően minimálisan elvárható, hogy a számukra releváns adatokkal dolgozzanak. A lista hitelességét erősen megkérdőjelezik az ilyen hibák, amit jeleztem is a rangsor készítőinek, akik elismerték, hogy nem vizsgálták az érettségi adatok összetételét.

„Az egyik legeredményesebb érettségi tárgyként az „ember- és társadalomismeret, etika” tantárgyat emelik ki a lista összeállítói, ami csak a felnőttképzésünk helyi tantervében szerepel, a nappali tagozaton ilyen tantárgy nincs is. De minden kötelező érettségi tárgy valamennyi adata hasonló eltérést mutat. (Például a 2015. évi matematika érettségi, ahol középszinten 49 százalékos eredményt jeleztek, miközben 67 százalékos volt a nappali tagozat eredménye.) Az is jelentősen torzítja az eredményeket, hogy az adott érettségi átlagot hány érettségiző érte el, nem tudom, a kis elemszámú adatokat hogyan kezelték. Az egyes listák súlya így messze nem egyenlő, ami szintén erősen torzítja a végeredményt” – sorolta Veres Pál.

– Ez a rangsor hátrányosan érint bennünket – jelentette ki. – Miközben 2017-ben a nemzetközi diákolimpiák tekintetében az ország egyik legsikeresebb eredményével büszkélkedhetünk (matematika, Rio de Janeiro – aranyérem; informatika, Teherán – aranyérem; fizika, Jakarta – aranyérem; kémia, Thaiföld – ezüstérem), kompetencia mérések eredményeink is jók, a nappali tagozatos érettségi eredményeink is a jobbak között vannak, magas az emelt szinten érettségizők száma és eredményessége, a tanulmányi versenyek összesített listáin a legjobbak között vagyunk, a kiemelkedő pedagógiai teljesítményű iskolák között a 15. helyen vagyunk. Ennek nem csak helyben, de országosan is hírértéke van. A negatív hír ellen nagyon nehéz érvelni, az iskola megítélését, hírnevét súlyosan rontja. A lista készítői el sem tudják képzelni, hogy milyen károkat okoznak nekünk.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment