A KaritászPONT bejáratánál halt megy egy hajléktalan karácsonykor Miskolcon

Nem érte meg a karácsonyt az miskolci hajléktalan, aki a szeretet ünnepe előtt halt meg Miskolc belvárosában az Egri Főegyházmegye KaritászPONT Miskolc boltja bejárata mellett, ahol az éjszakáit töltötte – 43 éves volt.

A környéken mindenki jól ismerte. Rendszeresen hordták neki a ruhát és az élelmet, a KaritászPONT pedig – ami a szegények, nincstelenek ellátására alakult – gyakran segített neki.

A katolikus egyháznak szomorú tapasztalatai vannak a miskolci hajléktalanokkal. 2016-ban, szintén Miskolc belvárosában egy hajléktalan, aki a Társadalombiztosítási Pénztár lépcsője alatt élt, pár tucat méterre a Mindszenti templomtól fagyott meg.

Miskolc közterülete fel van osztva a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek között, mindkét érintett terület a Vöröskereszt felügyelete alá tartozik. Nem sokkal az 1975-ös születésű V. L. halála előtt adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központ felújított időszakos férfi szálláshelyét Miskolcon.

A megnyitón Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója úgy fogalmazott, a Magyar Vöröskereszt az elmúlt tíz évben “nagyon egyenes stratégia mentén haladt a hajléktalan-ellátás fejlesztése ügyében” – bármit is jelentsen ez.

“Mindig kiemelten fontos esemény, ha egy társadalmi feladat elvégzése érdekében adhatunk át új eszközöket, vagy régieket teljesen új köntösben. Ez segíti azt a tevékenységet, mely a város számára fontos, másrészt mutatja is elkötelezettségünket a feladattal kapcsolatban” – ezt már dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere mondta, aki méltatta a Magyar Vöröskereszt sok évtizedes munkáját, a vérellátástól kezdve az utcai szociális jelenléten át egészen a hajléktalanszálló üzemeltetéséig, írta a központosított Fidesz sajtó helyi médiuma, a boon.hu.

Az alpolgármester az is mondta, az október 15-én megváltozott jogszabályi környezet különösen felértékeli ezeket a beruházásokat.

„Csak ne legyen nagyon hideg”, egy miskolci civil szociális önkéntes foglalta így össze a helyi hajléktalanhelyzetet az atlatszo.hu számára novemberben.

A cikk folytatása: Átlátszó.hu

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment