Van ahol vizet isznak és nem prédikálnak: 15 éve várja nyitott kapukkal a hajléktalanokat egy templom

Közel 15 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a San Francisco-i Szent Bonifác templom hajléktalan emberek számára. Egy közösségi aktivista, Shelly Roder tett nagy erőfeszítéseket azért, hogy a The Gubbio Project útjára indulhasson. 2004 óta naponta több száz ember fordul meg a templomban, akik takarókat kaphatnak a személyzettől, majd a fa padokon megágyazva kipihenhetik magukat.

“Nem kérdezgetjük őket, amikor belépnek a templomba, nem nehezítjük a helyzetüket bürokratikus dolgokkal. Nem töltünk ki bejelentkezési lapokat, semmiféle bekerüli formula nincs ahhoz, hogy aludhassanak nálunk. Mindenkit szívből üdvözlünk, tiszteletben tartjuk őket és teljes méltósággal kezeljük” – olvashatjuk a Gubbio Project weboldalán.

A létesítmény továbbra is nyitva áll a helyi egyházközségi látogatók számára, akik napközben szeretnék látogatni, de a templom 2/3-a a Gubbio projekt számára van fenntartva.

“Ez erős üzenetet küld más egyházközösségeknek, hogy alapvető feladatként segítsék ők is az utcán élő embereket. Ezenkívül üzenetet küld a társadalom egészének is, hogy a fáradt, szegény, mentális egészségügyi problémákkal küzdő, piszkos, didergő embereket karolják fel.” – nyilatkozta a Gubbio szóvivője.

Oldalukon feltüntették az Alapítvány felajánlásait:

  • Havonta 150 takarót adnak ki rászoruló embereknek.
  • Átlagosan 100 pár zoknit osztanak szét.
  • Higiéniai készletekről gondoskodnak. Sampon, kondícionáló, testápoló és szappan formájában. Továbbá, hetente átlagosan 75 higiéniai készletet adományoznak, 75 borotvát és 50 fogkefét.
  • A Gubbio segít az arra igyekvőknek, hogy külső ügynökségekhez, erőforrás közvetítőkhöz irányítsa.
  • Lelkipásztori szolgálatot biztosítanak: A káplánok egy nap 5 óra, és minden héten 3 nap időtartamban.
  • Lábápolás: regisztrált lábápolási szakemberré minősült nővérek heti egyszer 5-10 vendég lábát látja el a szentély csendjében.
  • Masszázs szolgáltatások: A Gubbio partnereként, a Care Through Touch Institute masszőrt biztosít, melynek értelmében  hetente 2,5 órát biztosítanak fej/nyak/hátmasszázs szolgáltatásra. A Gubbio fizet a szolgáltatásért.

A megkérdezettek 95 százaléka azt mondta, hogy a Gubbio-projektben mindig vagy általában biztonságban érezhetik magukat, és nem kezelik őket fogolynak, mint sok menedékhelyen.

A város vezetése egyébként nagyon keményen kezeli a hajléktalan kérdést. Nem engedik letáborozni őket, azonnal bejelentik a rendőrségnek, ha csövező embert látnak. A közelmúltban arról számoltak be, hogy a város 9000 dollárt költött arra, hogy különböző “akadályokat” építsen annak megelőzésére, hogy a hajléktalanok nem tudjanak lepihenni az utcán. A város vezetése teljesen elszigetelődik a probléma megoldásának felelőssége alól. Aktivisták látják el őket és ők akadályozzák meg a rendőri túlkapásokat is sokszor.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment