Trafikos mintára épít médiabirodalmat a Fidesz

Eddig jobbára az államosítást vagy a privatizáció előkészítését szolgálta, amikor a kormány nemzetstratégiai üggyé nyilvánított egy-egy cégügyletet. Az egy kézben lévő jobboldali sajtóbirodalom kialakításakor – a versenyhivatali vizsgálatot elkerülendő – mégis ezt az utat választotta a hatalom. Akár az ügy fontosságát, akár annak ingoványosságát jelzi a döntés, hasonló esetre, azaz hogy magáncégek ügyleteit minősítette kiemeltnek a kormány, alig volt példa.

Egész ágazatok államosítási, központosítási sorozata rajzolódik ki azokból a rendeletekből, amelyekkel a kormány egyes cégek bekebelezését nemzetstratégiailag kiemelt ügynek minősítette az elmúlt öt évben, kivonva őket a versenyhivatal piacvizsgálata alól. Ezzel az eszközzel beavatkozott a kormány az energetikába, a bankok, a tankönyvek vagy éppen a dohánykereskedelem piacába, legutóbb pedig a jobboldali médiaholding kialakításánál végezte el az utolsó simításokat.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Nemzetstratégiai jelentőségűvé tette a kormány a fideszes médiabirodalmat

Ezzel a kormánypárti sajtó összefonódását nem kell vizsgálnia sem a Médiatanácsnak, sem a Gazdasági Versenyhivatalnak.

Az eddigiektől annyiban eltér a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány és az annak ajándékozott óriási sajtóportfólió esete, hogy formálisan egy magánalapítványról van szó, amelybe formálisan ugyancsak magáncégeket gyűrnek bele, és ez az új, formálisan magánkonglomerátum érdemelte ki a nemzetstratégiai kiemelést, közérdekre – „a print médiakultúra megmentésére” – hivatkozva.

Az elmúlt öt évben 21 nemzetstratégiai kiemelés történt, és az eddigi ügyletekben jellemzően legalább az egyik szereplő állami volt.

Kevés kivétel azért akadt: nem volt vegytiszta eset Takarékbanké, ahol a privatizációs előkészületeket egyengette a kormányrendelet, és két magáncég volt a főszereplője a trafikellátás, vagyis a dohánynagykereskedelem Lázár János vezérletével lebonyolított monopolizálásának. 2015-ben gründolhatta a kiemelt üggyé nyilvánítás révén a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. az Országos Dohányellátó Kft.-t, amelyről nemrég írtuk meg, hogy 560 milliárd forintos forgalmon, a teljes magyar dohánypiac tetején trónol. Az említett két cég akkoriban a kiskereskedelmi piac harmadát birtokolta és egyedüli ajánlattevőként nyerte el a központi ellátásra szóló 20 éves koncessziót, vagyis jutott lényegében a nagykereskedelmi monopóliumhoz. (Az árut a gyártók közvetlenül a központi ellátónak adják el, és tőlük kell vásárolniuk a kiskereskedőknek.)

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment