Tízből négy hallgató nem képes diplomát szerezni a műszaki képzésben

nagyon magas a lemorzsolódási arány a kormány által fontosnak tartott műszaki képzéseken, tízből négy hallgató mindenféle „papír”, diploma és abszolutórium nélkül távozott az egyetemről, írja az Eduline a Felsőoktatási Pályakövetés 2016 adatait feldolgozó friss elemzés alapján.

A kutatók a 2010-ben kezdő évfolyam felsőoktatási útját követték öt éven keresztül. A műszaki képzési területen a hallgatók 39,6 százaléka morzsolódott le, 18 százalékuk még mindig nem fejezte be a tanulmányait vagy más képzésre váltott át.

Ötéves időtávlatban az esti és levelező tagozatosok körében 54 százalék volt a lemorzsolódás. Ugyanígy legalább minden második, fizetős képzésre jelentkező hallgató végül nem szerzett diplomát ezen a területen.

A lemorzsolódásnak több oka van. Vannak, akiket rossz tanulmányi eredményük miatt önköltséges képzésre sorolnak át, de nem tudják fizetni a tandíjat. Mások a megengedettnél többször futnak neki a javító- és ismétlővizsgáknak, fizetési hátralékuk van vagy fegyelmi határozattal zárják ki őket az egyetemről. Vannak olyan hallgatók is, akik tanulmányaik lezárása előtt otthagyják az egyetemet vagy a megengedettnél hosszabb ideig szüneteltetik a tanulmányaikat.

A többi képzési területen sem sokkal jobbak az arányok. Az egyéb szakokon a 2010-ben felvetteknek összességében 53,5 százaléka fejezte be sikeresen a tanulmányait 2015-ig, 33,6 százalékuk lemorzsolódott, 13 százalékuk szakot váltott és öt éven belül nem szerzett diplomát.

 

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment