Szél Bernadett kilépett az LMP-ből

Szél Bernadett kilépett az LMP-ből, a pártból és a frakcióból is távozik – értesült az Index. A párt volt társelnöke és frakcióvezetője, a 2018-as kampányban a mininszterelnök-jelöltje ezt hétfőn jelentette be a társainak.

 – Dull Szabolcs – 

Úgy tudjuk, hogy Szél nem egyedül távozik. Szabó Szabolcs, aki korábban az Együttben politizált, szintén kilép az LMP-frakcióból.

Szél Bernadett a Facebookján indokolta hétfő délután a kilépést, azt mondta az Indexnek, hogy ehhez nem kíván többet hozzátenni. Szél azt írta, függetlenként folytatja Szabó Szabolccsal:

  • Folytatom a küzdelmet a megújuló Magyarországért, mert továbbra is hiszek benne, hogy a jövő vagy zöld, vagy semmilyen.
  • Független leszek, de nem leszek egyedül. A mai napon szintén kilép az LMP frakcióból Szabó Szabolcs, akivel a jövőben szoros munkakapcsolatban fogok együtt dolgozni, és reményeink szerint más képviselőkkel is sikerül hasonló kapcsolatot kialakítani.
  • Olyan politizálást kívánunk megvalósítani, melynek középpontjában a NER elleni aktív küzdelem, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáinak felkarolása áll. A választók számíthatnak rá, hogy mi nem kötünk kompromisszumokat ezen a téren.

Szél azt írta, az LMP-től nem haraggal válik el: “mindig hálásan gondolok majd az együtt átdolgozott évekre. Most azonban váltanom kell, mert az általam képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválunk egymástól.”

Szabó Szabolcs ugyanezekkel a fordulatokkal tudatta az LMP-frakcióból való távozását a Facebook-oldalán.

A két képviselő így függetlenként folytatja majd, az LMP frakciójának létszáma pedig hatra csökken. Kerestük az LMP szóvivőjét, hogy megtudjuk, mit szól a párt a távozásokhoz, de nem sikerült egyelőre elérnünk.

Szél augusztus végén jelentette be, hogy a társelnöki és a frakcióvezetői posztról is lemond, miután a párt etikai bizottsága elmarasztalta. Az etikai bizottság akkor három évre eltiltotta az LMP-ben betöltött pozícióktól, mivel a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más pártokkal.

Szél ekkor még nem lépett ki, de jelezte, hogy nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, “ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.”

Ezután jött az újabb sokk Szélnek: pár nappal ezelőtt Sallai Róbert Benedek volt képviselőtársa próbált eljárás indítani ellene az etikai bizottság előtt. Sallai bűncselekménynel is megvádolta őt. Akkor az Indexnek nem kívánt válaszolni arra, hogy mindez vezethet-e a távozásához.

Szél ugyanakkor az elmúlt időszakban jelezte néhányszor, hogy nem ért egyet a párt politikájával. Például nem értett egyet azzal, hogy a Sargentini-jelentést nem szavazta meg az LMP képviselője az Európai Parlamentben.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment