Stróman-szuperhős Mészáros és Bajszos János a plakátokon – csak azért is megnyílt az ARC

Nem szeptember elején és nem a Felvonulási téren, de végül péntek délelőtt megnyílt idén is az ARC. Mint írtuk, nem volt könnyű helyszínt találni a kiállításnak, a politika erősen közbeszólt a helyszín kijelölésébe.

 – Forrás: hvg.hu

„Ez a 18. ARC, idén kicsit nehezebb volt összehozni, de pont ezért nagyon örülünk, hogy megnyílik. Idén lakókörnyezetbe kerültek a plakátok, így nem lehet éjjel nappal megnézni, de fél 12-ig igen. Akkor lekapcsolják a világítást” – mondta a megnyitón is Gyárfás Dorka, aki szerint az álhírek és a Photoshop világában teljesen más valóságot lehet látni, árulni, mint amiben élünk.

Az óriásplakát műfaja a választási év miatt most is kapott egy kis gellert, de izgalmasabb műveket is szült – vélte Oltai Kata művészettörténész.

ARC
© Fazekas István

“Több éve támogatjuk az ARC kiállítást, de az elmúlt néhány évben magunkra maradtunk ezzel, sok támogató kihátrált, féltek attól hogy olyan véleményeket kell támogatniuk, amikkel nem feltétlenül ért egyet a jelenlegi rendszer” – kesergett kicsit Koncz E. Katalin is a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Már tavaly sokan attól féltek, hogy az az utolsó ARC, ez szerencsére nem így lett.

Bakos Gábor, ARC-alapító is kiemelte, idén nagyon sokszor hitték azt, hogy nem fog összejönni a kiállítás. “De megcsináltuk. Hiszen nem rólunk szól az ARC, hanem a kiállítókról.” Szólt egy olyan pályázóról, aki már sokadik éve ad be műveket, volt hogy nyert is. A nevét azonban nem mondta el Bakos, mert ő nem szokott megjelenni a nyilvánosságban. Ez a titokzatos alkotó idén öt plakáttal jutott be. “Álneveket használ, senki ne keresse. De milyen jó, hogy így is lehetősége van beszállni a párbeszédbe” – tette hozzá Bakos.

Közel 1000 pályamű érkezett, ebből 84-et választottak ki, a pályáművek elbírálásáról itt nézheti meg videónkat. A díjazottak nevét a megnyitón hozták nyilvánosságra (ld. lejjebb), de lesz közönségdíj is, arra október 10-ig lehet szavazni.

© Fazekas István

Az idei köztéri tárlatot, – amelynek pontos címe: „UNFAKE! – Vedd észre, leplezd le, mutasd meg! 18. ARC közérzeti kiállítás” – október 7-ig látogathajuk.

„Ha keresed az igazságot, és nem elégszel meg a látszattal, ha érdekel, hogy mi mozgatja a világot, és nem elég, hogy tudod, hogy mozog, ha nem elég a fake, és bevilágítanál minden sötét sarokba, ha érdekel az igazság felfedezése, és van mondanivalód arról, hogy mi az, ami hamis és mi az, ami nem, nevezz be az idei ARC pályázatra, ötletelj és unfake-elj! Mutassuk meg együtt, hogy jobb szembenézni az igazsággal, mint hájdolni vagy kikövetni! Gyere és képezd le a valóságot szabadon!” – szólt többek között a pályázati kiírás.

És mi járt a fejükben az idei díjazottaknak? Íme a művek és az alkotók gondolatai:

Vajda Gyula – Borz-díj (A Stróman) – © ARC

 

Sándor Bence Hammer különdíjas (Ahogy én szeretlek, nem szeret úgy senki) – © ARC
Béky Patrik és Tóth Dániel – 1. helyezett (Demagógia) Kattintson a nagyobb méretért – © ARC
Simó Kata 2.helyezett (Verseny)
Sulyok Ábel 3. helyezett (Rejtsd el a fájdalmad!) – © ARC

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment