Sorra rúgják ki a köztisztviselőket, közben miniszteri biztosból egyre több van

Miközben folyik a köztisztviselői kar leépítése, és nagyon fontos területeken alig marad, aki dolgozzon, a Hivatalos Értesítő tele van új, jól fizetett miniszteri biztosok kinevezésével – írja a HVG.

Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök például Takács Szabolcsot nevezte ki két évre „a 2020. évi Dubaji Világkiállításon történő magyar megjelenés előmozdításával kapcsolatos diplomáciai feladatok ellátására”. Takács egyébként egy másik szervezeti egység, a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség államtitkára, de Rogán, mint jelzi, a turizmus területén fennálló feladatkörével összefüggésben volt illetékes a kinevezésre. Az új biztos a havi csaknem egy millió forintos államtitkári fizetése mellé ezentúl kap egy kereken 750 000 forintos helyettes államtitkári fizetést is a pluszfeladat ellátásáért.

Egy sor új megbízást osztott ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, annak ellenére, hogy tárcájánál 9 államtitkár és 20 helyettes államtitkár működik. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az előző Orbán-kormány kulturális államtitkára most utóda, Fekete Péter keze alá dolgozik majd: összehangolja „a kulturális alapellátás kiterjesztésének prioritási rendjét és szempontrendszerét”, továbbá előkészíti „a kulturális alapellátás statisztikai mutatóihoz tartozó adatok gyűjtésének, informatikai kezelésének és értékelésének rendszerét és a szükséges informatikai fejlesztés tartalmát”.

Petneházy Szabolcs Attila volt nyíregyházi színész, az előző ciklusban fideszes országgyűlési képviselő „a magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos” lesz, aki egyebek közt felméri a Kárpát-medencei kulturális intézmények szakmai és fejlesztési lehetőségeit, kapcsolatot tart a magyar nyelvű színházakkal, folyamatosan egyeztet a szakmai fórumokkal és műhelyekkel.

Rónaszékiné Keresztes Mónika, szintén volt képviselő és Fidesz-választókerületi elnök a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos lesz. Garai Péter, aki idén júniusig az EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár volt, mostantól biztosként a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program eredményes végrehajtásához kapcsolódó feladatokat koordinálja.

A felsoroltak mind megkapják az említett helyettes államtitkári díjazást, és külön titkárságot a minisztériumban. A miniszter ezen kívül meghosszabbította öt eddig is működött biztos megbízatását.

Végül egy új kinevezett, aki nem kap se pénzt a külön munkáért, se titkárságot: Szentes Tamás, aki május végéig helyettes államtitkárként országos tisztifőorvosi feladatot látott el, a „hajléktalan ellátás” (valószínűleg inkább a hajléktalan-ellátás) koordinációjáért lesz felelős. A miniszteri utasítás szerint összehangolja az ezzel kapcsolatos jogalkotási folyamatokat, közreműködik a hajléktalan ellátáshoz kapcsolódó állami és önkormányzati feladatok összehangolásában, részt vesz „a hajléktalan életútkövetéshez kapcsolódó informatikai rendszerfejlesztés” irányításában, a hajléktalan-ellátás finanszírozásának átalakításában, továbbá részt vesz a hajléktalanok társadalmi reintegrációjához kapcsolódó feladatok tervezésének és megvalósításának az irányításában, különös tekintettel a hajléktalanok munkaerőpiacra történő beléptetésére.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment