Nem engedte átsétálni a Gozsdun a roma fiatalokat a biztonsági őr

Hangfelvételt hozott nyilvánosságra a Szabad a hang nevű szervezet, amelyet még október 26-án készítettek, amikor néhányan szerettek volna több száz sorstársukhoz hasonlóan végigmenni a Gozsdu udvaron, illetve meginni egy kávét. A békésen sétálgató kis csoportot azonban a biztonsági emberek nem engedték be, és távozásra szólították fel őket. A levél szerint a társaság bűne az, hogy “romák”.

Az eset Kiss Márióval történt, aki közösségszervező Nyíregyházán, és egy konferencia után román és szlovák barátaival sétált arrafelé. A levél szerint „a Gozsdu biztonsági őre megtagadta a belépést az udvar területére. Nem indokolta, hogy miért, csak annyit mondott, hogy ez a köz számára megnyitott magánterület és jogában áll feltartóztatni őket. Márió és csapata (…) abban térhettek el az udvar közönségétől, hogy roma származásúak. Az alábbi hangfelvétel bizonyítja, hogy a társaság tagjai nem voltak ittas állapotban, nem viselkedtek provokatívan, sőt meglepően szelíden viselték a megalázó bánásmódot, és kiderül belőle, hogy a biztonsági őr nem adott elfogadható magyarázatot arra, hogy miért nem engedi be őket az udvarra”.

A Guzsduban nem ez volt az első ilyen eset. Néhány évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló szituáció történt. Ott a security-s bocsánatot kért. Azt mondta, felsőbb utasításra állított meg két roma lányt, pedig azok egyáltalán nem tűntek bajekeverőnek, jól szituált, értelmiségi fiatalokról volt szó. CSak hát a kamera figyelt, ő pedig az állását kockáztatta volna, ha átengedi a lányokat a területen – nyilatkozta akkor a biztonságis. Úgy látszik a bőrszínt illető protokoll azóta sem változott, és ugyanúgy kitesznek bárkit, legyen bármilyen kultúrrétegbe való, vagy akármilyen modorú, ha a bőrszíne nem tetszik a kamerának.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment