“Most tényleg olyan fontos, hogy ki hol nyaralt?” – a közmédia páratlan alakítása

A Fidesz-közeli Nézőpont Csoport vezetőjét, Mráz Ágoston Sámuelt hívta be a köztévé Orbán Viktor miniszterelnök luxus repülőgépes útjáról beszélgetni. A Ma reggel című műsor vezetője, Fábián Barna erősen kezdett, az első kérdése az volt, hogy

most egy átlagnézőként: most tényleg olyan fontos, hogy ki hol nyaralt?

Mire Mráz azt mondja, “önmagában ez nem olyan fontos, de ha onnan közelítünk, hogy ezzel elindítjók az EP kampányt, amelynek a tétje az, hogy a bevándorláspolitika hogyan néz ki 2019 és 24 között az EU-ban, akkor már érthető, hogy azokat megprólják lejáratni, akik a jelenlegi európai elittel teljesen ellentétes állásponton, bevándorlásellenes állásponton vannak.”

Erre következik az újabb kérdés:

Visszatérve a magángépen történő utazásra, hát, az embert meghívják… szerintem ön is meg én is, meg bárki szívesen menne

– mondja Fábián, miközben kis híján a karját is széttárja. Mráz erre arról kezd beszélni, hogy ugyanezek a portálok akkor lennének jobban fölháborodva, ha állami gépen utazott volna Orbán. Ez bevett szokás, “egy magyar ember számára nem lehet meglepő, hogy a magyar miniszterelnök szívesen jár kevéske szabadidejében focimeccset nézni.”

Fábián ehhez a következő megjegyzést fűzi:

Lucifer jut eszembe az ember tragédiájából, hogy – hogy is mondja -, nézd legott komédiának és mulattatni fog. Hm. Nem akarom összefüggésbe hozni, csak eszembe jutott.

Mráz ezen kicsit nevet, majd visszatér ahhoz a gondolathoz, hogy ez egy kampányeszköz, egy lejáratási kísérletről van szó.

Nincs botrány, botránykeltési kísérlet van.

Következik a műsorvezetőtől egy újabb megállapítás:

A régi ellenzék, mikor kormányon volt, ők is mentek magángépen, hát akkor az nem érte el a megfelelő portálok ingerküszöbét vajon?

Mráz a beszélgetés második percében mondja ki, hogy a cikket közlő Átlátszót Soros György támogatja, mire a műsorvezető közbebólogatva ráerősít egy “kérdéssel”: “márhogy az Open Socitetyn keresztül?” Mire Mráz helyesel, és elmondja újra, az Átlátszó az EP kampány részeként írta ezt a cikket. Innentől áttértek általában a migrációra és a Sargentini-jelentésre.

Azt a narratívát, hogy itt az EP kampány nyitányáról és egy lejáratóakcióról van szó, Gulyás Gergely miniszter emelte kormányzati magasságba: a kormányinfón ugyanis pont ezzel érvelt, emellett bizonygatta, hogy Orbán nem követett el törvénysértést, mikor elfogadva Garancsi István meghívását egy luxusgéppel ment meccset nézni.

Hollik István Fidesz-KDNP szóvivő érvelése is erős: a gép akkor is felszállt volna, ha Orbán nincs rajta, tehát semmi gond nincs ezzel. A kormányoldali média elég lassan vette fel a ritmust, az Origo ezek közül elsőként, szerdán reggel közölt egy cikket azzal a felütéssel, hogy

Soros György magyar embereket, akiket az ellenségének tart, pilóta nélküli repülőgéppel figyeltet.

 – Forrás: HVG – 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment