Most a Momentum és a Párbeszéd a soros: Egyedül a Fideszt találták rendben

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért ellen — értesült a Magyar Nemzet.

A forgatókönyv:

  • a feljelentést ebben az esetben is az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tette
  • a nyomozás elindítását a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte
  • a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja végzi majd.

A napilap azt állítja: az ÁSZ azért fordult a hatósághoz, mert szerintük a Momentum és a Párbeszéd sem igazolta a kampányban felhasznált pénzek szabályos elköltését, a két párt kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása pedig nem volt átlátható és elszámoltatható.

Az elmúlt hónapokban a Fideszt kivéve mindegyik parlamenti párt kapott büntetést az ÁSZ-tól. A legrosszabb helyzetbe a Jobbik került, mert a párt kasszájában már csak 20 millió forint van, míg a tartozása 1 milliárd forint. Emiatt írt arról a Népszava, hogy felszámolás indul a Jobbik ellen, ha nem kapnak részletfizetési lehetőséget az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetésre.

Nincs ekkora bajban a Momentum és a Párbeszéd sem, mivel ők jóval kevesebb pénzzel nem tudnak elszámolni. A Párbeszéd hatmillió, a Momentum 500 millió forintból kampányolt a tavalyi országgyűlési választásokon – legalábbis az ÁSZ szerint ennyivel nem tudnak elszámolni. Bár az EP-kampány előtt a számvevők ”belebegtették”, hogy a Momentum és a PM sem kapja meg az állami támogatást, két párt léte nem vált kérdésessé.

Egy hónapja indított pert és a weboldalán elérhetővé tette a számláit a Momentum, amelynek állami támogatását megvonta a Magyar Államkincstár. Az ellenzéki párt várja a Fideszt, hogy ugyanígy járjon el. “Nincs jelenleg nálunk átláthatóbb párt Magyarországon, senki sem hozta nyilvánosságra tételes elszámolását. Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását a nyilvánosság előtt”, – mondta akkor Hajnal Miklós elnökségi tag.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment