Minden, amit az MVM-botrányról tudni érdemes

Minden úgy indult, hogy a világ egyik legnagyobb könyvvizsgálói cége, a KPMG egyszer csak felbontotta a zsíros szerződését az egyik legnagyobb magyar állami vállalattal, a Magyar Villamos Művekkel, ami után nem sokkal leváltották az MVM felső vezetését. Aztán kiderült, hogy mi nem tetszett az auditor multinak:

  • az, hogy az MVM egy közel 5 milliárdos informatikai beszerzéssel teljesen indokolatlanul és a közbeszerzési szabályokat kikerülve a saját, egy fős svájci leányvállalatát bízta meg,
  • a svájci cégtől pedig a megbízás, és a pénz is egy frissen alapított komárnói lakótelepen bejegyzett, panamai offshore hátterű céghez került.

Az esetet az Index újságírója, Brückner Gergely göngyölítette föl egy négy részes cikksorozatban. Most pedig arról beszélgettünk vele egy bő fél órát, hogy mi is volt ez az egész, hogy jutott egyre közelebb a szlovák-panamai céghez, és miért fontos az, hogy lesz-e jogi következménye annak, hogy közpénzmilliárdok csúsznak ki több lépésben adóparadicsomokba.

(Borítókép: Viharban megrongálódott elektromos távvezeték Kecskemét-Borbás külterületén 2018. június 13-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment