Még a héten bejegyeztetik a Migration Aid új pártját, a Fidesz már dolgozik az “ellenszeren”

Vasárnap tartotta alakuló ülését a Migration Aid Alapítvány vezetőinek „kényszerpártja”, az Éjjeli Őrség – írja a hvg.hu.

Az évek óta a kormány támadásainak célkeresztjében álló, menekülteket segítő szervezet augusztus közepén jelentette be, hogy a működését ellehetetlenítő bevándorlási különadó elkerülése érdekében néven politikai párttá alakul. Pártokra és politikai szervezetekre ugyanis nem vonatkozik az eredetileg a Stop Soros törvénycsomagba foglalt, brüsszeli és nemzetközi bírálatokra végül az adótörvényekbe épített különadó.

Az Éjjeli Őrség honlapján közzétett rövid beszámoló szerint a pártot három tagú elnökség irányítja majd, a pártelnök a Migration Aid Alapítványt is vezető Siewert András, rajta kívül az elnökség tagja még Siklósi Brigitta, az alapítvány kuratóriumi elnöke és a “külsősként” érkezett, a Migration Aid munkájában korábban részt nem vevő Gerzsány Róbert.

Az egyhangúlag elfogadott alapszabály szerint az Éjjeli Őrség célja az önmagáról gondoskodni képes, a természeti környezetével harmóniában élő, a bajbajutottakkal szolidáris közösségek megteremtésének segítése.

Az alapításban Siewert András tájékoztatása szerint nagyjából százan vettek részt, és körülbelül kétszer ennyien töltötték ki eddig a párthoz való csatlakozást kezdeményező űrlapot. A jelentkezők között csaknem valamennyi jelenlegi parlamenti párt tagjai előfordultak a Fidesztől az MSZP-n és LMP-n át a Jobbikig.

A hivatalos bejegyzési kérelmet az Éjjeli Őrség vezetősége még a héten benyújtja a bíróságnak.

A kormánypártok közben – ahogy azt előrevetítettük – nem nézik tétlenül a szervezkedést: információink szerint már a kormánypártok szeptember közepi, őszi ülésszakot előkészítő frakcióülésén felvetődött, hogy tenni kellene valamit, hogy a (kormánypárti interpretációban) „migránspárti, sorosista” alapítvány ne játszhassa ki a törvényeket.

Hogy mit, az még nem körvonalazódott, a parlament igazságügyi bizottsága a fideszes alelnök, Czunyiné Bertalan Judit kezdeményezésére kedden mindenesetre önálló napirendi pontként tárgyalja „a Migration Aid párttá alakulásával kapcsolatos törvényességi kérdéseket”.

A testület alelnökétől szerettük volna megtudni, hogy pontosan mit várna a bizottságtól és hogyan módosítana a hatályos szabályozáson, a politikust azonban nem sikerült elérnünk. a Magyar Időknek viszont igen: Czunyiné Bertalan Judit a lapnak azt mondta: az ügy törvényességének áttekintését, illetve, ha kell, konkrét jogszabály-módosító javaslatot vár a bizottságtól arra vonatkozóan, hogy „mit lehet tenni azért, hogy a magyar törvényeket vállaltan megkerülni akaró szervezet ne tudjon párttá alakulni.”

Czunyiné szerint bár a parlamenti bizottság jogköre korlátozott, „mégis van arra jogosultsága, hogy olyan javaslatot tegyen, amelynek segítségével egy törvénytelenség megakadályozható”.

© Reviczky Zsolt

Az Éjjeli Őrség megalakulását kiprovokáló bevándorlási különadó szabályai egyébként olyan mértékig homályosak, hogy az sem egyértelmű, kire-mire vonatkozik pontosan a 25 százalékos közteher.

Menekülteket segítő tevékenysége miatt Migration Aid Alapítványra első ránézésre például esetleg vonatkozhatna, de a gyakorlatban rájuk sem: az adománygyűjtést augusztusban felfüggesztő, már csak a korábbi adományai kifutásáig működő alapítvány vezetője a hvg.hu-nak azt mondta: augusztus 25-31 között (erre az időszakra vonatkozna az első bevallási és adófizetési kötelezettség) szándékosan nem végeztek semmilyen, a törvényben adókötelesként leírt tevékenységet. (A törvény, illetve a különadóról szóló NAV-os útmutató szerint ilyen például a „bevándorlást segítő tevékenység anyagi támogatása és „minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve a bevándorlás előmozdítására irányul” – például médiakampányok, médiaszemináriumok folytatása, és az abban való részvétel, oktatásszervezés, hálózatépítés és működtetés vagy bevándorlást pozitív színben feltüntető propagandatevékenység.

A Migration Aid korábban egyébként levélben kért segítséget a NAV-tól az új adó számos anomáliájának értelmezéséhez – egyebek mellett adóalanyiságuk megállapításához –, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre.

A kormánypárti kommunikációban következetesen migrációt segítőként említett jogvédő és civil szervezetek – a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Amnesty International vagy a Menedék Migránsokat segítő Egyesület – már korábban egyértelművé tették, hogy nem tartják magukat az új adó alanyának, ezért nem is készít bevallást a szeptember 15-i határidőre.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment