Magyar produkció a tokiói olimpia nyitányán

A Debreceni Színjátszó Stúdió 1981 áprilisában New Yorkban – egy nemzetközi színházi fesztiválon – kötött barátságot a japán Bungeiza Gekidan színtársulattal. A helyiek nemrég tértek haza Tojamából, ahol Csehov Leánykérés című darabját adták elő. Pinczés Istvánt telefonon értük utol.

– Mint mindig, most is nagy sikerünk volt és nagy élményt jelentett, hogy Japánban játszhattunk. Azért erre a műre esett a választás, mert a 37 évvel ezelőtti találkozásunkkor mindkét társulat ezt adta elő. Mi európai díszletben, zenével, oroszosan, még a jelmezeink is Csehov instrukcióit követték. Ők viszont „japanizálták” a darabot: abban az időben a külföldi színműveket a helyi környezethez igazították, megváltoztatták a szereplők neveit is. Ami Oroszországra vall, azt átvették a saját stílusukban. Tatamin térdelve, egy kis teázóasztal mellett kérik meg Natasa kezét, az apa nem puskával fenyegeti a kérőt, hanem kirántja a szamurájkardját, és azzal akarja lefejezni. Ha valaki ránéz, azt gondolhatná, ez egy japán színmű.

Az előadás után iskolákban is előadtuk a művet, mint ahogy most a Leánykérést is. 2017-ben nyolc alkalommal színész „workshopot” is tartottunk Namerikawában. Náluk ilyen még nem volt. Kísérleti jelleggel kipróbáltuk milyen, ha dráma segítségével, színházi gyakorlatokkal, improvizációs játékokkal lehet oktatni valamilyen tantárgyat, jelen esetben az angol nyelvet – fejtette ki.

Csehov, kicsit másképp

Az ikerelőadásokkal a Bungeiza Gekidan színtársulat fennállásának 70. évfordulóját ünnepelték.
– Mi egy kissé a groteszk komédia felé toltuk el a Csehov-darabot. A japánok nagyon díjazták azt, hogy a jellemformálásba mi, európai színészek nagyobb jártasságot mutatunk. Nekik nehezebb a szélsőséges lélektani állapotokat megmutatni, mert zárkózottabb természetűek. Idén először utazott velünk Csikos Sándor színművész, aki 1979 óta dolgozik a Debreceni Színjátszó Stúdióval. Korábban művészi beszédet tanított, verselemzést, de nagyon sok színész neki is köszönheti, hogy felvették a színművészetire: Eszenyi Enikő, Csuja Imre, Szarvas József, Bertók Lajos, Kerekes László, Varga Marika – a teljesség igénye nélkül. A Leánykérésben Tóth Kálmán alakította a kérő szerepét, Natasát Vlajk Mária, Csubukobot pedig Csikos Sándor.

A debreceni közönség valószínűleg január-február környékén láthatja a produkciót, ugyanis egy másik egyfelvonásos Csehov-darabbal együtt mutatják be, a próbák jelenleg is zajlanak.

A dohányzás ártalmasságai című darab monodráma, ez a két produkció alkot majd egy színházi estét. – Debrecenben, a megye és az ország más városaiban mutatjuk be, jelenleg a Lúdas Matyit játsszuk december közepéig. November 22-én Egerben kétórás műsort adunk a japán nagykövetség tagjaival a nézőtéren, 15-16. századi japán kjógen vígjátékok, japán népzenék lesznek terítéken, de magyar népdalokat is énekelünk japán nyelven furulya, citera, harmonika kísérettel.

-Forrás: Borsodihír

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment