Közel 30 forinttal lett drágább a gázolaj, mint a benzin

Rég nem látott mértékben emelte a gázolaj árát a MOL szerdán, a benzin ára ugyanakkor ezúttal nem változott.

Múlt héten kétszer is emelkedtek az üzemanyagárak, mindkét alkalommal teljesen azonos módon, a benzin ára 5-5, a gázolajé 6-6 forinttal emelkedett előző héten. Most szerdán a Holtankoljak.hu információi szerint csak a gázolaj ára emelkedett, ám az igen jelentős mértékben, újabb 8 forinttal került feljebb.

Szerdától így a gázolaj ára – átlagos szinten – már 435 forint lett, míg a benziné maradt 406 forint – természetesen literenként. Marad természetesen az egyes töltőállomások közötti igen jelentős, akár literenkénti 50 forintos árszórás, amely következtében a drágább helyeken a dízel üzemanyag ára gond nélkül túl fogja lépni az eddigi átlagár szerinti – 450 forintos – csúcsszintet. További rossz hír, hogy az előrejelzések szerint az idei évben az átlagár szerinti – 2012-es – rekord is meg fog dőlni.

Péntektől megváltoznak az üzemanyagok jelölései is. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű jelöli. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma. A fekete-fehér színű piktogramok nem a benzint jelzik, hanem azt, hogy hány százalék etanolt tartalmaz az üzemanyag. Ha eddig 95-ös oktánszámú benzint tankoltunk, akkor a jövőben az E5-ös jelölésű kutat kell keresnünk. Aggodalomra azonban nincs ok, a régi jelzések is megmaradnak. Az új jelölést az unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment