Itt azonnal ellenőrizheti, hozzáfértek-e a hackerek az ön Facebook-fiókjához is

Eddigi legsúlyosabb hackertámadását szenvedte el szeptember végén a Facebook, mely során felhasználók tízmillióinak adatához fértek hozzá ismeretlenek. A vizsgálat azóta is zajlik, és z elkövetkező napokban minden érintettet felkeresnek egy üzenettel. De néhány kattintással már most is megnézheti, önt érinti-e a feltörés. Mutatjuk a lépéseket.

Pénteken hozta nyilvánosságra a Facebook, hogy a szeptemberi, az első hírek szerint 50 millió embert érintő hackertámadás végül “csak” 30 millió felhasználót érintett, ám a helyzet ettől függetlenül is súlyos, hiszen sokak személyes adata kerülhetett illetéktelen kezekbe.

Az incidens miatt indított vizsgálat jelenleg is tart, Zuckerbergék pedig azt ígérték: napokon belül értesítik a felhasználókat, akik közvetlen érintettjei a közösségi oldal eddigi legsúlyosabb kibertámadásának. De amíg vár, ön is tehet valamit, hogy saját fiókját ellenőriztetve kiderítse, az ön adataihoz hozzáfértek-e, és ha igen, mi miatt kell aggódnia.

  1. Ehhez először bejelentkezett Facebook-profiljával keresse fel a Facebook Súgóközpontjának vonatkozó részét, amelyet erre a linkre kattintva tud a leggyorsabban elérni. Az oldal ezen része angol nyelvű, magyar leírást tehát ne is keressen.

    © hvg.hu
  2. Navigáljon az oldal alján található, kékes háttérrel feltett, Is my Facebook account impacted by this security issue? kérdésmezőhöz.
  3. Kétféle opciót láthat, attól függően, milyen mértékben érintett, ha egyáltalán érintett a támadásban. Azok, akiknek semmilyen adatához nem fértek hozzá, az oldal a […]the attackers did not gain access to information associated with your Facebook account üzenetet mutatja. Ez mindenképp jó hír, ez ugyanis azt jelenti: adatai biztosan nem kerültek harmadik félhez.

    © hvg.hu

A nagyobb gond akkor van, ha az oldal “Yes” felütésű figyelmeztetést küld, ez esetben ugyanis érintettje volt a támadásnak. Itt szintén kétféle lehetőség van:

  • az egyik, hogy ön a 15 millió felhasználó egyike, akinek nevéhez és az elérhetőségi adataihoz, vagyis az e-mail-címéhez és/vagy a telefonszámához is hozzáfértek, attól függően, mit adott meg korábban a profilján.
  • a másik a 14 milliós és ezzel a legproblémásabb tábor: esetükben ugyanis a fenti adatok mellett egyéb más információhoz is hozzájuthattak, úgymint: nem, ország, nyelv, kapcsolati státusz, vallás, szülőváros, az utolsó 10 helyszín, ahol bejelentkezett vagy megjelölték.

A támadás érintettjeinek, független attól, hogy a 15 vagy 14 milliós táborhoz tartoznak, semmit nem kell tenniük, így jelszóváltoztatásra sincs szükség. Akkor sem kell aggódnia, ha korábban bankkártya adatait is megadta, mert a jelek szerint ezekhez egyáltalán nem fértek hozzá a támadók (vagy támadó, mert azt továbbra sem tudni, egyvalaki vagy több emberes csoport áll az incidens mögött). Bár a begyűjtött személyes információk alapján sok mindent megtudhattak az elkövetők egyes felhasználókról, melyek akár banki beazonosításra is alkalmasak lehetnek, ennél azért jóval több kell, hogy pénzt tudjanak leemelni a számlákról.

Bárhogy is, ezeket a beállításokat feltétlenül végezze el, és közben gondolkodjon el, jó-e, ha mindent megoszt magáról a Facebookkal.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment