Hat napja éheztetnek egy iraki házaspárt a tompai tranzitzónában

Csak az jut nekik, ami gyerekeiktől megmarad. A Helsinki Bizottság a strasbourgi bírósághoz fordult, akik felszólították a kormányt, hogy azonnal adjon enni a családnak.

Nem szűnt meg az embertelen bánásmód a magyar határon felállított tranzitzónákban. Most egy iraki család két felnőtt tagját éheztetik a magyar hatóságok – írta Facebook-posztjában a Magyar Helsinki Bizottság.

Az öttagú család nyolc hónapja van bezárva a tompai tranzitzónába, ahol a szülők múlt péntek óta nem kapnak enni. Csak az jut nekik, ami a kisgyerekeiktől (egyikük súlyos beteg) megmarad. Ügyüket a Magyar Helsinki Bizottság karolta fel az augusztusi botrányhoz hasonlóan most is a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy lépjen fel a szülők éheztetése és kínzása ellen. A bíróság mai döntése értelmében a hatóságnak haladéktalanul enni kell adni ügyfeleinknek.

„Továbbra sem értjük, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, miért kell strasbourgi döntés. Azért abban bízunk, hogy ma este már nem maradnak élelem nélkül a szülők” – írták.

Augusztus közepén derült ki, hogy a július elején életbe lépett új menekültügyi szabályozás szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem köteles az első fokon elutasított, eljárás alatt álló menekülteknek az ellátásáról gondoskodni, ezért többeket éheztettek a határon kialakított tranzitzónákban, sőt az éhezőknek ételt vivő Iványi Gábor lelkészt sem engedték be az adománnyal, mondván nem volt belépési engedélye.

Az ellátást nem kapó menekültek védelmét a Magyar Helsinki Bizottság látta el, amely a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az ügyben, a bíróság pedig mind a nyolc személy esetén elrendelte, hogy haladéktalanul kapjanak ételt, mert az élelem megtagadása az embertelen bánásmód tilalmába ütközik, a tranzitzónákban pedig az államot terheli az ellátási kötelezettség.

Pintér Sándor belügyminiszter akkor egy írásbeli kérdésre válaszolva azt írta:megfelel a jogszabályoknak a menedékkérők éheztetése.

HVG.hu

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment