Habony köre vastagon benne van a letelepedésikötvény-üzletben

Újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető emberek részt vettek a sokat bírált letelepedési kötvény-üzletben – áll a Direkt36 szerda reggel megjelent tényfeltáró cikkében.

A tényfeltáró műhely birtokába került néhány bizalmas irat, melyekből kiderült, hogy 2008 óta próbálták megvenni a grúz-izraeli üzletemberek az irodaházat, az üzletet most okézta le a Fővárosi Közgyűlés

  • egy bizonyos Shabtai Michaeli nevű, Habonnyal szoros baráti és üzleti viszonyban álló grúz–izraeli üzletember (övé egyébként a Princess pékséglánc is) részt vett a VolDan Investment Limited nevű cég működésében, amely Oroszországban árusított letelepedési kötvényeket;
  • egy kötvényvásárló ügyében Kosik Kristóf ügyvédi irodájának egyik munkatársa intézkedett; ez az iroda több alkalommal képviselte a miniszterelnöki tanácsadót, és már évek óta a letelepedési kötvények egyik legnagyobb haszonélvezőjeként tartják számon.

Shabtai Michaeli kötvényüzletben való érintettségét a Direkt36 elsősorban azzal a bizonyítékkal támasztja alá, hogy egy kötvényvásárlónak kiállított, 300 ezer euróról szóló számlán a VolDan pecsétjénél Shabtai Michaeli neve és aláírása szerepel, de több, kötvényvásárlással kapcsolatos levelezésben is szerepel a privát gmailes címe. Az üzletember kerek perec tagadta érintettségét, de

MÉG A KONKRÉTUMOKRA VONATKOZÓ KÉRDÉSEK MEGHALLGATÁSA ELŐTT AZZAL FENYEGETŐZÖTT, HOGY BÜNTETŐELJÁRÁST FOG INDÍTANI.

A Direkt36 bizonyítékkal rendelkezik Kosik Kristóf ügyvédi irodájának érintettségéről is. Az ügyvédi iroda egyik dolgozója ugyanis a munkahelyi, drkosik.com-os végződésű emailcíméről küldött levelet a VolDan egyik dolgozójának egy adott kötvényvásárláshoz szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos sajátos gyakorlatról itt írtunk részleletesen. A lényeg, hogy a kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal fideszes politikus kezdeményezte még 2012 őszén, még a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. A kötvények forgalmazására a gazdasági bizottság nyílt pályáztatás nélkül választott ki néhány, jellemzően offshore hátterű, átláthatatlan tulajdonosi struktúrájú céget. Ezek a vállalkozások milliárdokat kerestek az ügyfeleknek felszámolt 40-60 ezer eurós kezelési költségen, de közben a magyar állam akár 30 milliárd forintot is bukhatott a programon.

A cégek között felosztották a földrajzi régiókat, és mindegyik társaság csak meghatározott területen és állampolgároknak árulhatott kötvényeket. A VolDan többek között Oroszországban és több más egykori szovjet tagállamban tevékenykedhetett.

A Direkt36 Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól kapott adatai szerint

384 OROSZ BEFEKTETŐ ÉS CSALÁDTAGJAIK, ÖSSZESEN 1265 OROSZ ÁLLAMPOLGÁR KAPOTT MAGYAR LETELEPEDÉSI ENGEDÉLYT A KÖTVÉNYPROGRAMBAN.

Az ügyintézési díjakból (amely a Voldan Investments honlapján található információk szerint befektetőnként 60 ezer euró volt) a cégnek több mint 7 milliárd forint bevétele származott.

(Forrás: Index.hu / Direkt36)

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment