Gyurcsányéknak megtiltották, hogy az MTA előtt tiltakozzanak, de az belefért, hogy több tucat török szimpátiatüntetést tartson Erdogan mellett

A fenti képen az látható, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Áder János és felesége, Herczegh Anita díszvacsorán látja vendégül Recep Tayyip Erdogan török elnököt és feleségét, Emine Erdogant, és mindannyiukat magával ragadja az étkezés előtti néptáncbemutató.

(Urfi Péter beszámolója / 444.hu)

A Demokratikus Koalíció itt, az MTA székháza előtti parkolóban szeretett volna tiltakozni az Orbán-Erdogan találkozó ellen, de a rendőrség ezt nem engedélyezte, mivel a helyszínre „nemzetközileg védett személy érkezik”. A rendőrségi határozatból kiderül, hogy a rendőrök a Szabadság térre akarták átrakatni Gyurcsányékkal a 100 fősre tervezett rendezvényt, de a párt ezt nem fogadta el – érthető módon, hiszen ez egy teljesen másik helyszín, aminek semmilyen kapcsolata nem lett volna a tüntetés témájával.

Ezek után, mikor hazafelé sétáltam a parlamenti sajtótájékoztatóról, meglepetten vettem észre, hogy

a Gyurcsányék által kinézett parkolótól konkrétan öt méterre szimpátiatüntetés zajlik.

A kép előterében az MTA parkolója, a keskeny út túloldalán, a Nádor utca elején pedig a rendezvény – Fotó: urfip/444.hu

Közelebb mentem, és ott találtam 50-60 törököt, cigiző férfiakat, fejkendős asszonyokat és néhány kisgyereket, ahogy tök békésen és lelkesen, rigmusokkal és zászlólengetéssel várják az elnöküket.

A leggyakoribb skandálás egyszerűen a hőn szeretett vezér neve volt, de a nagy lelkesedésben felhangzott néhány Allahu Akbar kiáltás is – amivel persze nincs semmi baj, de a fideszes média fogyasztóinak nem biztos, hogy könnyű összeegyeztetni a kampány alatt tanult egyik vagy másik információval.

Látható volt, hogy

a török delegációnak nagyon fontos, hogy itt van ez a néhány tucat ember.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter például kiszállt a kocsijából, és nagy kedélyesen barátkozott a tömeggel: mondott egy rövid beszédet és mindenkivel szelfizett, pedig volt nagy tülekedés. Aztán az elnöki delegációval érkező egyik török tévéstáb interjúvolta hosszan a demonstráció résztvevőit.

Fotó: urfip/444.hu

Fotó: urfip/444.hu

A török diaszpóra Erdogan szívügye, a sajtótájékoztatón az Origónak rá is kellett kérdeznie, hogyan lehetséges, hogy az elnök úr a gonosz nyugati média ellenére ilyen hihetetlenül népszerű az Európában élő törökök körében.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment