Fidelitasos pénzosztó játszótér lett az Új Nemzedék Központ

Saját maga által alapított céggel szerződött le az Új Nemzedék Központ (ÚNK) ifjúsági igazgatóhelyettese egy fesztivál megszervezésének részeként. Nem ez az egyetlen furcsaság az állami pénzből működő, a fiatalok önkéntes munkájára építő, sokak szerint alapvetően jó cél érdekében létrehozott szervezet körül, amely a 2011-es kezdettől ezer szállal kötődik a Fidelitashoz, ahonnan egyre több káder érkezik nagyvonalú fizetéssel az ÚNK-hoz, és amelynek az OLAF vizsgálódásai eredményeként 75 millió forintot kell visszafizetnie egy EU-s pénzekre alapult közbeszerzési eljárás miatt.

A helyzetet ismerők szerint az események a választások után újabb lendületet kaptak, miután a pályafutása alatt többször Lázár János közelében dolgozó Nobilis Márton – a milliárdos Nobilis Kristóf fia – helyett Vincze Géza lett az új elnök, aki 2017 őszén került az ÚNK-hoz. Ő maga egyúttal a Fidelitas alelnöke, ahogy helyettese, Jakab Jácint is.

Böröcz László, Jakab Jácint, Hack Angelika és dr. Vincze Géza a Fidelitas XIV. Tisztújító Kongresszusán Székesfehérváron, 2017. május 20-án.

Böröcz László, Jakab Jácint, Hack Angelika és dr. Vincze Géza a Fidelitas XIV. Tisztújító Kongresszusán Székesfehérváron, 2017. május 20-án.

Kép: Youtube / Fidelitas

Igaz, az ÚNK korábbi éveinek gazdálkodása is kérdőjelekkel teli: az Állami Számvevőszék olyannyira nem tudta megvizsgálni a költségvetési pénzek felhasználásának jogszerűségét, hogy 2016-ban feljelentést tett. Az iratokat ugyanis nem kapta meg 2011-2014-re vonatkozóan az ÚNK-tól, arra hivatkozva, hogy azok 2015 nyarán egy nagy esőben eláztak. A helyzetet ismerők szerint az akkor a Bajza utcai épületben őrzött iratok tényleg térdig érő vízben áztak, de a gazdálkodás átvizsgálása nagyon is indokolt lett volna, elvégre nem tudni, hogyan jött össze 2014-re a négymilliárd forintos veszteség. A rendőrség azonban két hónap után következmények nélkül lezárta a nyomozást.

Csendestárs

2014-ben az ÚNK átkerült a létrejött Emberi Erőforrások

Minisztériumához. A kapcsolatot az Emmi és szervezet között a Fidelitasból indult Illés Boglárka jelenti. Az ifjúságpolitikáért felelős 30 éves államtitkár előbb az ÚNK-nál dolgozott, majd az Emmihez távozva megmaradhatott az informális hatása az ifjúsági szervezet káderpolitikájára, de akár a tanácsadó cégek kiválasztásában is meghatározó szava lehet. Legalábbis erre utal, hogy közbeszerzési tanácsadást látott el az ÚNK-nál a Csendes Consulting, amelynek vezetője Csendes Richárd, aki történetesen szoros személyes kapcsolatban állt Illéssel.

Épp a kapcsolat miatti összeférhetetlenség az oka, hogy a jól jövedelmező megbízatás – amely ismerői szerint a piaci árat meghaladta – már nem él. Így is van szerződés, amelyet az EU csalásellenes szervezete (OLAF) szabálytalannak talált: 75 milliót kell visszafizetni abból a 310 millióból, amelyből Kuna Tibor cége, a Young & Partners csinálta a szervezet arculattervezését és kampányát.

Új tanácsadó céget azóta sem választott az ÚNK.

Havi 700 bruttó fixszel

A csaknem 180 munkavállalóból a mostaniak közül legalább két tucatnyian a Fidelitasból ejtőernyőztek az Új Nemzedék Központhoz, amely jövőre – a milliárdos pályázatok és egyéb támogatások mellett – 300 millió forinthoz jut közvetlenül a központi költségvetésből. Ez a töredéke az összes pénznek, hiszen az ÚNK 11 milliárd forint pályázati pénzt nyert, köztük az EU-s forrásból biztosított „Ifjúság.hu a sikeres nemzedékért” révén, amely önmagában hárommilliárdot hozott és úgy tűnik, kifejezetten az ÚNK-ra szabták, ahogyan arról a 444.hu írt részletesen.

A Fidelitastól az ÚNK felé folyamatos a káderek áramlása: nem előfeltétel sem szakmai múlt, sem felsőfokú végzettség – állítja forrásunk.

„Ha valakiért fentről leszólnak, az jön. Ha a még megmaradt szakmai gárda a pénzügyön azt mondja, hogy nincs rá pénz, akkor is, Vincze Géza elnök aláírja” – mondta Illés Boglárka informális szerepére utalva a szervezet névtelenséget kérő ismerője, aki szerint egyre több „nemfidelitasos” de legalábbis régebbi munkatárs jön el az ÚNK-tól. „Belefáradtunk. Pedig jó célért működnénk, rengeteg embert értünk el.” „Rajtunk keresztül segítettek önkéntes fiatalok több nagy rendezvényen, vizes-vb-n, atlétikai-Eb-n, dzsúdó-vb-n.”

„Van, akit nem is láttunk bent az év nagy részében, céges kocsit kap maga alá, furikázik költségtérítéssel, kapott 700 ezret havonta, igaz, aztán ez lement 550 ezerre” – mondta a forrás egy fidelitasos vonalon bekerült vezető munkatársról.

-Forrás: index

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment