Ellenzi őket, mégsem szavazta meg a Fidesz a műanyag zacskók betiltását

Furcsa ellentmondás van a kormány itthoni lépése a Fidesz szerdai tartózkodása között az EP-ben. Ugyanis tartózkodtak a Fidesz európai parlamenti képviselői az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslat végszavazásán az EP szerdai strasbourgi ülésén – írja a hvg.hu Mester Barnabás, a Radikális Európai Demokraták alapítójára hivatkozva.

Mindezt az EP szavazási jegyzőkönyve is megerősíti. Az 571:53 arányban elfogadott határozatot a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból 165 képviselő támogatta, és mindössze 3 német, egy román, illetve nyolc olasz képviselő nem szavazta meg az indítványt. A tartózkodók között csak a Fidesz kilenc képviselője és Csáky Pál szlovákiai magyar politikus szerepel. Azt tudjuk már, hogy a kormány álláspontja szerint a tartózkodásokat a nemmel szavazók közé kell venni.

A Fidesz–KDNP-képviselőcsoport nevében Hölvényi György indokolta meg az MTI-nek a tartózkodást.Hölvényi ezt azzal magyarázta, hogy az uniós irányelvek előírásainak megfelelően Magyarországon kötelezővé vált a szelektív hulladékgyűjtés, de az új rendszer bevezetésével a beszerzett eszközök jó része feleslegessé válna, így nem lennének tarthatók a projektekhez tartozó tervszámok, ez pedig akár 140 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését is maga után vonhatná.

A Fidesz tartózkodása és Hölvényi magyarázata azért érthetetlen, mert  az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég jelentette be, hogy 2021. január 1-jétől teljesen betilthatják a műanyag zacskókat. Magyarországon.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment