Egy ellenzéki akció, ami fejfájást okozhat Orbánnak

A magyar kormány eddig elzárkózott attól, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, a magyar bürokrácia pedig elintézte, hogy ne kerülhessen komolyan napirendre a kérdés – írja az Index. Hadházy Ákos akciója változtathat a helyzeten, és az is figyelemre méltó, hogy rég volt ennyire egységes aktív politikai cselekvés az ellenzék részéről. A Fidesznek rövid távon nem kell tartania az uniós ügyészségtől, az aláírásgyűjtés viszont még okozhat kellemetlen pillanatokat Orbánéknak az EP-kampányban.

 – Fábián Tamás –

Aláírásgyűjtést indított Hadházy Ákos, hogy politikai nyomásgyakorlással elérje: a kormány csatlakozzon az Európai Ügyészséghez (EÜ). Az akciót több hónapos előkészítés előzte meg, a politikus kérdésünkre azt mondta, hogy országosan nagyjából 1200 aktivista segíti a munkáját, illetve – mivel nem népszavazásról van szó – online is bárki letöltheti és kitöltheti az adatlapokat.

Az LMP-ből kilépett, jelenleg független képviselő akcióját a MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd is támogatja. Az LMP még nem döntötte el, beáll-e volt társelnöke mögé, pedig a párt a választások előtt arról beszélt, hogy kormányra kerülésük esetén az egyik első intézkedésük az lesz, hogy csatlakoznak az uniós ügyészséghez.

A Jobbik központilag egyelőre nem segít az aláírásgyűjtésben, bár szerintük is csatlakoznia kellene a kormánynak az EÜ-höz. Ennek érdekében nyáron határozati javaslatot terjesztettek a parlament elé, amely szerint egy frakciók közösen kérnék fel a kormányt egy, a csatlakozáshoz szükséges törvényjavaslat elfogadására. Hadházy szerint ugyanakkor a pártközpontból nem blokkolják, hogy helyi szervezetek beszálljanak az aláírásgyűjtésbe, így több jobbikos alapszervezet is segíti az akciót.

A TÖBB PÁRT ÁLTAL TÁMOGATOTT ALÁÍRÁSGYŰJTÉS RÉG NEM LÁTOTT POLITIKAI CSELEKVÉS AZ ELLENZÉK RÉSZÉRŐL, UTOLJÁRA A NOLIMPIA-KAMPÁNY SORÁN ÁLLTAK BE ENNYIEN EGY ÜGY MÖGÉ, AKKOR NÉHÁNY HÉT ALATT MEGHÁTRÁLÁSRA KÉNYSZERÍTETTÉK A KORMÁNYT.

Most ilyen gyors és egyértelmű eredmény nem várható, az akció mégis kellemetlenséget okozhat a Fidesznek az EP-kampányban.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment