Dolgozik a hajléktalan törvényhenger: “Jaj azoknak, akik gonosz törvényeket hoznak”

Megkezdődött a bírósági eljárás annak a nőnek az ügyében, akit az újonnan bevezetett, hajléktalanokat büntető törvény első elítéltjeként idéztek a bíróságra. A Fővárosi Törvényszéken az első ügy figyelmeztetéssel zárult a hajléktalan férfival szemben. A férfit 6350 forint perköltség is terheli, amit 30 napon belül kell befizetnie. A teremből, az ügyet övező fokozott figyelem miatt, sok érdeklődő kiszorult, köztük számos aktivista és sajtós. A második vádlott egy 61 éves hölgy, aki tavaly került az utcára, panasszal élt a bíróság előtt. Elmondta, hogy nem érzi magát bűnösnek a kialakult helyzetben, mert önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe. A bíróság az őrizetbe vétel megszüntetésére irányuló kérelmet elutasította.

A vád szerint a nő láthatóan berendezkedett az életvitelszerű maradásra az utcán. Mivel mellette talált ingóságaira igényt tartott, felszólították, hogy szállítsa el azokat, ám azokat csak egy másik közterületre vitte át. Három felszólítás után a negyedik alkalommal is közterületen találták a nőt a hatóság emberei. Ekkor a helyszínre érkezett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság gépkocsija, ami elszállította azokat az ingóságokat, amikre a hölgy igényt tartott, és azokat, amelyekre nem. Az eljárás alatt kiderült, hogy Oláh Kálmánné kész lett volna közmunkát vállalni, ám a megadott időpontra nem készültek el az ehhez szükséges orvosi igazolások.

Az ügyvéd szerint a magántulajdonhoz való jogot sérti az ingóságok elkobzása, de az is, hogy korlátozzák a hajléktalanok szabad mozgását a közterülettől való eltiltással. Ennek alapján az ügyvéd az eljárás megszüntetését kérte. A bíróság zárt ülésen hozta meg a döntését, amely szerint Oláh Kálmánnét szintén figyelmeztetésben részesítették.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment