Átlátszó: Az OTP magángépe “Magyarország kormánya” jelöléssel repked

Az Átlátszó hosszú cikkben írt a Csányi Sándor vezette OTP magángépéről, ami 2017 decembere óta “Magyarország kormánya” jelöléssel repked, ráadásul a gép valahogy elég sokszor oda, és akkor, amikor Orbán Viktor is megjelenik Európa-szerte. Az OTP tulajdonában lévő Air-Invest Kft. gépe (HA-LKZ) egy Falcon 900LX az útjainak egy részén kormánygépként azonosítja magát: a légitársaság rubrikában a gép azt adta meg, hogy „Magyarország kormánya”, írja a lap, miközben ide a repülőgép üzemeltetőjét szokták írni.

A lap kitúrta a gép 2017. december 14-i magyarországi regisztrációja óta megtett útjait, amiből felsorol 12-őt, amikor éppen akkor, éppen oda repült, ahol aztán Orbán Viktor feltűnt. Miniszterelnöki találkozók, focimeccsek, uniós csúcs, focimeccsek, csúcstalálkozó, focimeccsek, és focimeccsek.

Miután Orbán a Vidi-meccses magángépes utazása után azt mondta, Garancsi barátjától kapta az utat, 30 éve így jár ezekre a meccsekre, és így jár majd a jövőben is, a DK vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a miniszterelnök ellen. Mondván, a többmillió forintos repülések nagy értékű ajándékok, a vagyonnyilatkozatban pedig nem szerepelnek. A mentelmi bizottság szerint azonban „nem tekinthető ajándéknak egy olyan sportrendezvényre szóló út, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz”.

Ehhez képest – teszi hozzá a lap -, van itt az utak között vb-meccsnézés is, ahol sajnos a magyarországi részvételt nehezen lehetne kimutatni, hacsak az nem az, hogy ott a magyar miniszterelnök a meccsen.

Ha ezek az utak hivatalosak, tehát a kormány bérli a gépet az Air Investtől, akkor többmillió forint közpénzt költenek rájuk teljes titokban. Ha viszont Orbán ajándékba kapta ezeket a repülőutakat, akkor ismét felmerül a vagyonnyilatkozatban való szerepeltetésük kérdése.

– írja a lap.

 

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment