Annyira alacsonyan áll a Duna, hogy látni lehet a felrobbantott Ferenc József híd roncsait

A Szabadság híd alatti látványos mederfenéki domborzatot nem geológiai hatások alakították, hanem a második világháború óta ott lévő roncsok.

Az Index egyik olvasója vette észre, hogy a Duna alacsony vízállása miatt Szabadság hídnál feltehetően a második világháború során felrobbantott Ferenc József híd maradványai bukkantak elő.

A portál felkereste Szávoszt-Vass Dánielt, a Dunai szigetek blog szerzőjét, aki a 2003-as kiadású Folyóvízi szeizmikus mérések című könyvből idézett egy részletet, ami megmagyarázhatja a látottakat:

A Szabadság híd alatt is látványos mederfenék-domborzattal találkoztunk, amelynek oka nem geológiai. Itt a Ferenc József híd roncsai és az azt betemető dunai üledékek vannak. A roncsok a mederfenék alatti rétegszerkezet, valamint a jelenlegi híddal párhuzamos elhelyezkedésük alapján jól azonosíthatók

– írja a kötet.

Az olvasói fotó az Index oldalán tekinthető meg. A maradványok a fénykép közepén láthatók a víz alatt, ahova árnyékot vet a híd korlátja.

Az egykori Ferenc József hidat 1896. október 4-én adták át a főváros harmadik közúti átkelőjeként a névadó jelenlétében, aki az utolsó szegecset saját kezűleg verte be – írja a Wikipédia. Aztán 1945. január 16-án a visszavonuló német hadsereg a többi budapesti Duna-híddal együtt ezt is felrobbantotta. A robbanás hatására a befüggesztett rész a Dunába esett, és a pillérekhez kapcsolódó konzolos szerkezet, illetve a parti nyílásokat áthidaló szerkezetek is megsérültek. A Sávoly Pál tervei alapján újjáépített hidat 1946. augusztus 20-án nyitották meg a forgalom előtt, immár Szabadság híd néven.

Hasonló bejegyzések

Leave a Comment